V korak z mladimi.

Žegnanje v Javorju

Na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta 2023, so praznovali žegnanje v Javorju, župnija Šmartno pri Litiji. Še toliko bolj slovesno je bilo letošnje praznovanje, saj so krajani Javorja skupaj z drugimi romarji z blagoslovom predali svojemu namenu v celoti prenovljeno zvonjenje.

Prvi romar med zbranimi je bil upokojeni beograjski nadškof msgr. mag. Stanislav Hočevar, SDB. V bogatem mašnem nagovoru je pohvalil prizadevanja tu živečih ljudi in med drugim izpostavil: »Veseli me, da vas vidim danes kar precej tudi zunaj zbranih vernih bratov in sester,« kar ga je glede na majhnost kraja toliko bolj veselilo, saj je v Sloveniji že marsikje nevarnost, »da bi ti naši čudovito lepi kraji, ki so poseben dar Boga Stvarnika nam in naši domovini, ostali prazni. […] Gledam vašo cerkev in se čudim toliki umetniški lepoti čudovitih, lepih, izrezljanih baročnih oltarjev in upam, da ste na to ne samo ponosni, marveč da v tem odkrivate Božji dar, ki vas vabi k sodelovanju.«

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja je še dodal, da Marija bogati celotno človeštvo, saj je zaživela Božjo svobodo. Za osebno rast je potrebno iti dlje ter iskati Marijo in Jezusa: »Marija nam podarja Jezusa Kristusa, ki je bil v sebi sposoben združevati in povezovati nebo in zemljo, Boga in človeka, večnost in zgodovino, brezčasnost in časnost,« je še dejal nadškof Hočevar.

Z nadškofom je bil ob oltarju tudi domači šmarski župnik Marko Mohor Stegnar, slovesnost je lepšala zbrana molitev faranov in romarjev ter ubrano ljudsko petje domačih cerkvenih pevcev. Ob koncu je pred cerkvijo sledilo še prijetno skupno druženje.

Ob veliki zahvali vsem darovalcem, ki so v enem letu zbrali skoraj vsa potrebna sredstva investicije, je bila izrečena zahvala tudi izvajalcem del ter vsem, ki so pripravili ta dan kar se da slovesen. Obnovitvena dela so v skupnem sodelovanju opravila podjetja Krn d. o. o. – Tomaž Klopčič, JMZ – Veronika Moškrič s. p. in Jože Malovrh s. p.

Restavrirali so lesene dele jarmov, izdelali nove osi, UPC ležaje in njihove podloge, nova vpetja za kemblje. Nameščen je sistem mehkega zagona, sistem bitja KRN z regulacijo glasnosti, vgrajen je gsm modul za vklop zvonov na daljavo. Jekleni zvonovi so na novo zaščiteni z zaščitnim premazom.

Uroš Pušnik

Morda vas zanima tudi