V korak z mladimi.

»Zelena pljuča« salezijanske družbe

Animacijski obisk salezijanske pokrajine Afrika-Madagaskar

Po obisku salezijanske pokrajine vzhodna Azija-Oceanija se je vrhovni svet salezijanske družbe, ki ga vodi kardinal Ángel Fernández Artime, odpravil v salezijansko pokrajino Afrika-Madagaskar. Srečanje poteka v ruandskem Kigaliju torka 20. do petka 23. februarja 2024.

Pred animacijskim obiskom vrhovnega predstojnika in vrhovnega sveta so se zbrali predstojniki in člani inšpektorialnih svetov Konference inšpektorij in vizitatorij Afrike in Madagaskarja in ga zaključili v ponedeljek, 19. februarja,  z romanjem v marijansko svetišče Kibeho, kraj Marijinega prikazovanj v Ruandi.

V torek sta potekala dva posebna trenutka: razmišljanje o pravnih elementih upravljanja salezijanskih okrožij – posvečen vikarjem in inšpektorskim tajnikom; in razmišljanje o sinergiji med salezijanskimi visokošolskimi ustanovami Afrike in Salezijansko papeško univerzo (UPS) v Rimu. Pokrajinski svetovalec Alphonse Owoudou je nato predstavil stanje v salezijanski pokrajini, čemur je sledil čas za razpravo po skupinah.

Do petka tako potekajo srečanja z nagovori posameznih svetovalcev in razmišljanja v skupinah ter zaključki na plenarnih zasedanjih.

Salezijanska pokrajina Afrika-Madagaskar povezuje salezijance in navzočnosti v šestih inšpektorijah: srednja Afrika, vzhodna Afrika, Tanzanija, severozahodna Afrika, jugozahodna Afrika in Afrika Nigerija Niger ter devetih vizitatorijah: Afrika Kongo Kongo, Afrika velika jezera, Južna Afrika, ekvatorialna tropska Afrika, Etiopija, Angola, Madagaskar, Mozambik in Zambija-Malavi-Zimbabve-Namibija.

V pokrajini živi in deluje približno 2.100 salezijancev, razpršenih po 41 državah: Demokratična republika Kongo, Kenija, Sudan, Južni Sudan, Tanzanija, Burundi, Uganda, Ruanda, Južna Afrika, Lesoto, Esvatini, Gana, Liberija , Nigerija, Sierra Leone, Benin, Burkina Faso, Slonokoščena obala, Gvineja, Mali, Senegal, Togo, Kamerun, Čad, Republika Kongo, Gabon, Ekvatorialna Gvineja, Srednjeafriška republika, Etiopija, Eritreja, Angola, Madagaskar, Mauritius, Mozambik, Zambija, Malavi, Zimbabve, Namibija, Bocvana, Nigerija in Niger.

Pokrajina trenutno predstavlja »zelena pljuča« Družbe, z najnižjo povprečno starostjo redovnikov in največjim številom novincev v Družbi – skoraj 200.

Skupinski obisk je animacijsko orodje, ki ga salezijanske konstitucije izrecno ne predvidevajo, ampak ga vrhovni predstojnik in vrhovni svet uporabljata, da preverita napredek v različnih salezijanskih okoljih in zagotovita zbliževanje in edinost.

ANS

Morda vas zanima tudi