V korak z mladimi.

Želja po normalnosti in miru je močnejša od vojne

Začenja se poletni oratorij v Kijevu

S 1. avgustom 2022 se v Kijevu začenjajo poletne dejavnosti salezijanskega oratorija. Kljub vojni, ki se v državi še vedno nadaljuje, in kljub vsej grozoti, ki jo povzroča, je med ukrajinskimi otroki in mladimi, ki so ostali v glavnem mestu in okolici, še vedno prisotna želja po življenju. Morda je prav zaradi vojne želja po življenju še večja kot prej. Zato salezijanci, ki so se odločili, da bodo stali ob strani mladim in vsem, ki so jim zaupani, začenjajo s poletnimi oratorijskimi dejavnostmi prav zanje.

Igre, tek, prigrizki na prostem, šale, male umetniške delavnice, čas za razmislek, trenutki delitve, priložnosti za rast skozi služenje … Kar se že stoletja dogaja v vseh oratorijih, zlasti poleti, ko je čas za odmik od običajnih dejavnosti bolj sproščen, nameravajo don Boskovi sinovi vsaj za en teden ponuditi tudi v Kijevu.

Pobudo so predstavili tudi z videoposnetkom, ki je bil objavljen na družbenih omrežjih. Namenjena je otrokom, ki so se srečali z izkušnjo potujočih oratorijev. Ti so začeli delovati takoj, ko je vojna v prestolnici in okoliških vaseh nekoliko popustila.

»Odhajamo v vasi na severozahodu Kijeva, ki jih že skoraj dva meseca zaseda ruska vojska, in ponudimo svojo navzočnost otrokom, ki so ostali in so žrtve te vojne,« pojasnjuje ravnatelj salezijanske skupnosti v Kijevu Maksym Ryabukha, ki je tudi organizator vseh dejavnosti.

Poletni oratorij pa se ne bo dogajal le v ukrajinski prestolnici. Da bi ostali zvesti don Boskovi dediščini služenja mladim in med njimi najbolj potrebnim, bodo salezijanci v prihodnjih tednih podobne programe izvedli tudi na drugih območjih, ki jih je vojna najbolj prizadela: na območju Černobila in v Poltavski regiji v vasi, kjer so nastanjene begunske družine.

Kljub težavam pri izvajanju takšnih pobud v državi, ki še vedno trpi zaradi bombnih napadov in agresije, so salezijanec Maksym in njegova ekipa zelo motivirani, saj imajo pomembno poslanstvo: »Mladim, ki so gledali smrti v obraz in z vsemi močmi iščejo življenje, skušamo omogočiti vsaj nekaj mirnih trenutkov.«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi