V korak z mladimi.

Žene nas upanje: »Glej, vse delam novo«

Vrhovni predstojnik predstavlja Vezilo za leto 2021

Na praznik sv. Štefana je v Rimu potekala prva svetovna premiera predstavitve vezila vrhovnega predstojnika. Ob ohranitvi tradicije je bil to prvi tak dogodek v salezijanski zgodovini.

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime je najprej obiskal vrhovno hišo sester salezijank, kakor veleva tradicija, da vrhovni predstojnik, oče in središče enotnosti salezijanske družine, sestram FMA najprej predstavi Vezilo za novo leto.

Sledila je novost: premiera video vezila v živo na Facebook strani ANS v petih glavnih jezikih, neposredno za tem pa pogovor z vrhovnim predstojnikom, ki je izpostavil in razložil nekatere vidike vezila. Sledilci in gledalci so ob tem lahko zastavljali vprašanja in pripomogli k poglobljenemu razmisleku o vezilu. Tudi ta pogovor so neposredno prevajali v glavne jezike.

Video vezilo 2021 je v celoti posvečeno izzivom, ki jih je prineslo leto pandemije. »Zaprti v lastni mehurček, sumničavi in prestrašeni se ljudje ne srečujejo več. Ne namenijo si pogleda ali besede. Ohromljeni in zaprti so kot celotna družba,« začenja vrhovni predstojnik in ob kritiki človeške samozadostnosti izpostavi dejstvo, da nas je želel in nas ljubi Bog. Zato nas vabi, da bi bili njegov žarek upanja, da bi postali njegova roka, ki spreminja vrednote in vizije tega sveta.

Sledijo kratka pričevanja z raznih koncev sveta o pomoči potrebnim, ki jih je prizadela pandemija s posebnim poudarkom na omejevanju svobode, medsebojnih odnosov in povečanju revščine.

»Namesto zaprtosti, ko na druge gledamo kot na nevarnost in nasprotnika, odprimo naša vrata in srca za sprejemanje. Od praznine k obzorju presežnega. Verjamemo v sonce, ki večno razsvetljuje. Toda, ali smo ga sposobni videti?« se ob tem sprašuje vrhovni predstojnik in za zgled postavi don Boska: »Don Bosko je gledal dlje od težav. Moč za pogled v daljavo sta mu dajala vera in upanje.«

»Izurimo se torej v upanju, saj vemo in čutimo, da je Bog z nami! … Velike evangeljske vrednote ne izginejo. Zato kot don Boskova salezijanska družina nadaljujmo z dajanjem evangeljskih odgovorov za vse naše življenje, za življenje človeštva. … Ob dnevu, ko se bo vse končalo, bo lepo spoznati, da ni bilo nič izgubljenega, noben nasmeh, solza, napor, molitev. Ko bo Bog izrekel zadnjo besedo blagoslova »Glej, vse delam novo«, tedaj bomo jokali. Da, jokali od veselja, ker smo zaupali, ker smo v težavah in naporih vanj polagali svoje upanje,« svoje razmišljanje v video vezilu zaključuje vrhovni predstojnik.

Video vezilo 2021 je že na voljo s slovenskimi podnapisi.

Morda vas zanima tudi