V korak z mladimi.

Zgodbe upanja in solidarnosti v Ukrajini

Zdravstvena oskrba v Ukrajini po skoraj dveh mesecih vojne ostaja dramatična. Zato je salezijanec Josef Nuckowski v zadnjih tednih preko video objave prosil za reševalno vozilo za bolnišnico v Bibrki. Ameriška fundacija »Bridge of Life« je prisluhnila prošnji in nemudoma stopila v stik z Josefom ter se vključila v iskanje sredstev.

Po ustreznih pregledih in po skrbnem iskanju so kupili dve reševalni vozili v Srbiji. Vozili so natovorili z medicinskimi pripomočki in zdravili, za katere so prosili v Ukrajini. Srbska voznika sta po pridobitvi dovoljenj ukrajinskega veleposlaništva v Srbiji odpeljala reševalna vozila v Ukrajino. Potovanje ni potekalo brez težav, vendar sta uspela priti na cilj. Zdravila so predali županu občine Bibrka, ki je hvaležno sprejel pomoč.

Podobna zgodba prihaja iz Varšave, kamor so z letalom dostavili tri zabojnike, polne zdravil, zahvaljujoč podpori in koordinaciji salezijanskega misijonskega urada s sedežem v New Rochellu. Po zaslugi podpore salezijanskega misijonskega urada v Bonnu so pripravili 1100 paketov hrane, ki so že na poti iz Varšave v Lvov, namenjeni prav toliko družinam.

Poleg tega ekipa za koordinacijo salezijanskih dejavnosti v Ukrajini in državah z begunci v teh dneh ni pozabila na velikonočna praznovanja, ki je družinam ponudila trenutek veselja ob najpomembnejšem krščanskem prazniku. Košaric in škatel s sladkarijami so se najbolj razveselili najmlajši. V veliko pomoč pri razdeljevanju so bile grško katoliške skupnosti, ki bodo pojutrišnjem praznovale pravoslavno veliko noč.

»Velika noč jih bo spomnila na vstajenje, ki nas vse čaka,« so zapisali v koordinacijski ekipi. »Naj naši bratje v Ukrajini doživijo mir, veselje in upanje!«

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi