V korak z mladimi.

Zimski utrip Gimnazije Želimlje in Doma Janeza Boska

Dijaki in zaposleni v želimeljskem Zavodu sv. Frančiška Saleškega so decembrsko-januarske praznične dni preživeli v sproščenem razpoloženju. Poskušali so izpostaviti duhovno dimenzijo božiča, ki ga vse prepogosto preglasi potrošniška histerija.

Razredna obdarovanja, izdelava voščilnic in razrednih jaslic so utrdila prijateljske vezi in razkrila dijaško izvirnost. Dijaki in njihovi profesorji so po župnijah in v središču Ljubljane zbirali denar za socialno depriviligirane dijake. V dijaškem domu so pripravili različna doživeta srečanja, želimeljski zbori tradicionalni Miklavžev koncert, na božično-domovinski prireditvi pa je igralec in pesnik Tone Kuntner podčrtal zgodovinsko vrednost slovenske osamosvojitve.

V sklop veselih zimskih dogodkov moremo prišteti še nastop Gregorja Čušina z Nepopolnimi rimami in koncert Vlada Kreslina. Oba se med želimeljsko mladino počutita zelo domače.

V soboto, 18. 1. 2020, so številni obiskovalci od blizu in daleč dokazali, da je glas o tem, kako se salezijanci in njihovi sodelavci že vrsto let trudijo omogočiti kvalitetno učno in vzgojno okolje, segel v številne slovenske kraje. Mladi in njihovi starši so na dnevu odprtih vrat sodelovali pri pouku in si ogledali šolske prostore, domski utrip pa so jim pojasnili vzgojitelji in dijaki, ki čez teden bivajo v Želimljem. Obiskovalci so izvedeli, da so želimeljčani vključeni v številne slovenske in mednarodne projekte in da je seznam njihovih dosežkov nadvse bogat. Dobili so vse potrebne informacije, da bo odločitev za želimeljsko srednješolsko okolje premišljena in samozavestna.

V šolskem letu 2020/2021 bodo na Gimnaziji Želimlje razpisali tri oddelke 1. letnikov, zato ni pričakovati tako visoke omejitve, kot je bila letos.

Ker pa so v Želimljem zaznali trend povečanega povpraševanja po bivanju v Domu Janeza Boska, so se smelo odločili za gradnjo prizidka, ki bo omogočil normalne pogoje tako za stanovalce dijaškega doma kot vse ostale. Ravnatelja Peter Polc in Peter Končan sta v nagovoru izpostavila, da z optimizmom zrejo v prihodnost, a da so mladi, ki se odločijo priti v Želimlje, njihova sedanja odgovornost, dar in izziv. Z don Boskovimi zgledi, Božjo pomočjo in darovi salezijanskih dobrotnikov bodo za novimi zidovi in onkraj njih rasle, se izobraževale in osebnostno zorele nove generacije želimeljčanov.

Vse, ki jih zanima življenje v Gimnaziji Želimlje in v Domu Janeza Boska, vabijo na spletno stran in na informativna dneva. Dan odprtih vrat so zaključili z živahno prireditvijo, kjer je bila kot osrednji motiv izpostavljena gradnja – zidov, skupnosti in predvsem posameznika. Vse, ki čutijo pripadnost salezijanski in želimeljski skupnosti, prosijo, da jih priporočijo v Božje varstvo.

Aleš Vrbovšek; foto: arhiv Gimnazije Želimlje

Morda vas zanima tudi