V korak z mladimi.

Zimsko zasedanje vrhovnega sveta salezijanske družbe

Zimsko plenarno zasedanje vrhovnega sveta trenutno poteka v Valdoccu v Turinu. Zasedanje kardinala Ángela Fernándeza Artimeja, vrhovnega predstojnika salezijancev, in članov vrhovnega sveta, se je začelo 4. decembra in bo trajalo do 26. januarja 2024. Na mizi so številne teme: od imenovanj salezijancev na različnih odgovornih položajih do preučevanja poročil o izrednih vizitacijah, pa tudi vse posebne teme za razpravo, povezane z dobrim vodenjem Družbe in za prihodnje dejavnosti.

Kar zadeva imenovanja inšpektorjev, so kardinal Artime in člani vrhovnega sveta že imenovali inšpektorje Slovenije, Malte, indijskih inšpektorij Shillong in Guwahati ter Hrvaške. V naslednjih dneh bodo imenovani predstojniki inšpektorij in vizitatorij Afrika Velika jezera, Kitajska, Japonska, Indonezija, severovzhodna Italija in Bližnji vzhod.

Poleg tega spoznavajo in razpravljajo poročila o izrednih vizitacijah naslednjih salezijanskih inšpektorij in vizitatorij:

– Mehika Guadalajara, ki ga je pripravil Gabriel Romero, svetovalec za salezijansko pokrajino južna Amerika;

– Paragvaj, ki ga je pripravil Hugo Orozco, svetovalec za salezijansko pokrajino Interamerika;

– Šrilanka, ki ga je pripravil Biju Michael, svetovalec za salezijansko pokrajino južna Azija;

– Mjanmar, ki ga je pripravil Joseph Nguyen Thinh Phuoc, svetovalec za salezijansko pokrajino vzhodna Azija in Oceanija;

– Kitajska, ki ga je prav tako pripravil Thinh Phuoc;

– Slovenija, ki ga je pripravil Roman Jachimowicz, svetovalec za salezijansko pokrajino srednja in severna Evropa;

– Velika Britanija, ki ga je prav tako pripravil Jachimowicz;

– Hrvaška, ki ga je prav tako pripravil Jachimowicz;

– Srednja Afrika, ki ga je tako pripravil Alphonse Owoudou, svetovalec za salezijansko pokrajino Afrika-Madagaskar;

– Indija-Panjim, ki ga je pripravil Gianni Rolandi kot izredni vizitator;

– Indonezija, ki ga je prav tako pripravil Gianni Rolandi.

Med vprašanji, ki jih je treba obravnavati, je najprej delo vrhovnega sveta pri pripravi razmisleka, ki bo namenjen inšpektorialnim zborom v pripravi na 29. vrhovni zbor; nato študij Ratio Fundamentalis z vidika odobritve njegove posodobitve in razna druga tehnična, gospodarska in pastoralna vprašanja.

Pripraviti bo potrebno še zadnje skupne obiske Visita d’insieme, ki jih je še treba izvesti v vzhodni Aziji in Oceaniji februarja 2024 v Vietnamu; v Afriki-Madagaskarju marca v Ruandi; julija pa v vizitatoriji »Marija, sedež modrosti« na Salezijanski papeški univerzi (UPS) v Rimu.

Zimsko plenarno zasedanje, kot običajno, vključuje tudi praznični čas salezijanskega veselja, ki ga obsegajo Dnevi duhovnosti salezijanske družine, prihodnje leto od 18. do 21. januarja.

ANS

Morda vas zanima tudi