V korak z mladimi.

Živa Cerkev v Podgorici

Praznovanje 50. letnice posvetitve cerkve Srca Jezusovega

V Podgorici so v nedeljo, 13. oktobra 2019, slovesno praznovali 50. obletnico posvetitve edine katoliške cerkve v glavnem mestu Črne gore.

Na praznovanje so se pripravljali dolgo časa, zadnji teden pa so le še stopnjevali pričakovanje velikega praznika. Ob tej priložnosti so pripravili knjižico o arhitekturi cerkve v treh jezikih, ki so jo predstavili v torek pred praznikom. Društvo arhitektov Črne gore je pripravilo umetniško razstavo o arhitekturi cerkve.

V četrtek so odprli razstavo, ki predstavlja zgodovinske dogodke skozi 50 let življenja župnije. Stare arhivske fotografije je izbral Vinko Prenkočaj. V petek je župnik Janez Mirtek na vhodu cerkve blagoslovil spominsko tablo, naslednji večer pa so pripravili spominski večer, ko so starejši spregovorili o spominih na posvetitev cerkve, kakor so jo sami doživeli.

V nedeljo je slovesno mašo vodil barski nadškof msgr. Rrok Gjonlleshaj. Somaševali so še upokojeni nadškof msgr. Zef Gashi, svetovalec apostolskega nuncija za Črno goro msgr. Henryk Jagodzinski, inšpektor Marko Košnik, sosednji župnik p. Pashko Gojçaj ter domači salezijanci iz Podgorice.

Po slovesnem vhodu med špalirjem 50-tih otrok, oblečenih v belo z rumenimi trakovi in s svečami v rokah, so imeli otroci kratek program, nato je župnik pozdravil prisotne. Med prinašalci darov so bile tudi narodne noše. Zbor je ob spremljavi klavinove, harfe in klarineta ubrano prepeval na koru. Zbralo se je več kot 600 vernikov. Na koncu so vsi prejeli tudi knjigi o arhitekturi in zgodovini cerkve Srca Jezusovega, ki sta izšli v albanščini, hrvaščini in angleščini.

Druženje se je nadaljevalo po sveti maši pred cerkvijo v šotoru s pogostitvijo za vse. »Cerkev ni nič, če ni žive Cerkve,« je bilo glavno sporočilo celotnega praznovanja. Da v Podgorici vedno bolj živi živa Cerkev, so dokazali animatorji s svojo zagnanostjo, skupina vernih mož in žena, ki počasi oblikuje župnijski svet, mnogi drugi verniki kot tudi sponzorji in dobrotniki, ki so omogočili vse dogodke in pogostitev.

Viktor Ganc in Janez Mirtek

Morda vas zanima tudi