V korak z mladimi.

Zlata hruška tudi knjigi založbe Salve

Letošnji 38. Slovenski knjižni sejem se je začel 22. novembra 2021 na novi lokaciji – Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Prvi dan je med drugim postregel s praznikom zlatih hrušk, kjer so letošnjim prejemnikom podelili znak kakovosti zlata hruška.

Uredniški odbor Priročnika za branje kakovostnih mladinskih knjig 2022 je med knjigami za otroke in mladino, ki so izšle v letu 2021, znak za kakovost Zlata hruška podelil že drugi knjigi, ki jo je izdala salezijanska založba Salve. Gre za knjigo Čez gore in čez morje nemškega avtorja Dirka Reinhardta, v prevodu Petre Anžlovar.

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig. Po mnenju uredniškega odbora se tiste knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo, uvrstijo med odlične izdaje leta in pridobijo znak zlata hruška. Nagrade je založnikom, med njimi je bil tudi direktor založbe Salve Gašper Berčič, podelila mag. Darja Lavrenčič Vrabec, ki že vrsto let v Mestni knjižnici Ljubljana opravlja delo vodje Pionirske – Kompetenčnega centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo, ki vodi projekt Zlata hruška.

Čez gore in čez morje je roman o slovesu in odhodu. Vsako leto spomladi pridejo mimo Sorajine vasi nomadi na poti do svojega poletnega tabora v afganistanskih gorah. Z njimi pride Tarek, ki zna pripovedovati čudovite zgodbe. Toda letos Soraja zaman čaka nanj. Kot sedma hči je zaradi starodavnega običaja odrasla kot fant, zato lahko prosto hodi naokoli in obiskuje šolo. Zdaj pa je dosegla starost, ko bi morala znova zaživeti kot dekle, v tišini doma. Talibi nedvoumno pritiskajo nanjo. Grozili so tudi Tareku. Zato Tarek in Soraja ne vidita drugega izhoda. Neodvisno drug od drugega se odpravita v tujino.

Pisatelj je o knjigi dejal: »Ob pisanju romana sem se pogovarjal z mladimi begunci iz Afganistana, ki jim je uspelo priti v Nemčijo in so večinoma še v azilnem postopku. Številni so bili pripravljeni govoriti z menoj o svojih izkušnjah le anonimno, iz razumljivih razlogov. Njihove zgodbe so v tej ali oni obliki vtkane v roman, kot liki in prizorišča, vtisi in deli dogajanja. In predvsem pripovedi, ki jasno kažejo naslednje: Pogosto prav v najtežjih razmerah uspevajo posebno dragocene stvari. Silovita volja do preživetja. Samodejna pripravljenost pomagati. Pristno prijateljstvo. Lepota. In: poezija.«

Več o knjigi na strani založbe Salve.

M. S.; foto s podelitve: Tina Osterman/Družina

 

Morda vas zanima tudi