V korak z mladimi.

Zmagovita trojica kreposti

Msgr. Stanislav Zore vodil slavje ob prazniku sv. Janeza Boska

Praznik svojega ustanovitelja so salezijanci slovenske inšpektorije obeležili s srečanjem in praznovanjem pri Mariji Pomočnici na Rakovniku. Najprej so se zbrali v kapeli Majcnove hiše, kjer jih pozdravil inšpektor Marko Košnik. Nato so prisluhnili vsebinskemu prerezu z evropskega srečanja salezijancev bratov, ki ga je predstavil tirocinant Vilmos Svarc. Sledila je kratka duhovna obnova s počastitvijo Najsvetejšega in molitvijo rožnega venca ter vajo za srečno smrt.

Medtem se je svetišče Marije Pomočnice napolnilo z mladimi, dijaki Gimnazije Želimlje, bivšimi dijaki, mnogimi starši in prijatelji don Boska, ki so prihiteli na praznovanje očeta in učitelja mladine. Sveto mašo je ob somaševanju salezijancev duhovnikov vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Bogoslužje so obogatili salezijanski študentje in želimeljski ministranti ter dijaki s sodelovanjem, pevski zbor pod vodstvom prof. Polone Stegu pa je dodal piko na i mladostnemu praznovanju.

Nadškof Zore je v klenem nagovoru izpostavil tri besede iz don Boskovih sanj pri devetih letih, ko ga je Marija prijela za roko in ga opogumila, naj bo vedno ponižen, pogumen in krepak. Zaželel je, da bi te tri kreposti osvojil vsak od navzočih, tako mladi kot salezijanci, da bo lahko Bogu tudi danes vsakega oblikoval in iz njega izvabil pomnožene talente. Marijine besede don Bosku je prenesel v naš čas in okolje, ki večinoma ni naklonjeno takim krepostim. Ponižnost nam pomaga, da postanemo stvarni, pogum nam pomaga, da sprejemamo prave odločitve, moč pa nas vodi po poti uresničevanja tistega, kar spoznavamo za Božjo voljo.

Sveta maša se je zaključila tako kot začela: z don Boskovo pesmijo. Tradicionalno je sledilo druženje ob pici v prostorih SMC Rakovnik, salezijanci pa so se okrepčali v novi obednici Majcnove hiše.

Morda vas zanima tudi