V korak z mladimi.

Znani zmagovalci natečaja za plakat Vezila 2024

Trideset umetnikov z vsega sveta, ki so jih s sporočilom upanja in zaupanja v mlade navdihnile don Boskove sanje pri devetih letih, je sodelovalo na svetovnem natečaju, namenjenemu upodobitvi Vezila 2024 na plakatu. Po mesecih ustvarjanja ter skrbnega raziskovanja in izbora so končno znani zmagovalci natečaja.

Soočenje s »sanjami, ki prebujajo sanje«, kot izraža prvi del gesla, ki ga je vrhovni predstojnik izbral za Vezilo 2024, je bilo za mnoge grafične oblikovalce in umetnike z vsega sveta fascinanten izziv, ki jim je omogočil izražanje svojih talentov in lastno interpretacijo don Boskovih najbolj znanih sanj.

Med 32 predlogi z vseh celin, je ad hoc komisija, ki jo je usklajeval Gildasio Mendes, vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje, soglasno izbrala pet predlogov, ki so najprimernejši za posredovanje vezila vrhovnega predstojnika. Ángel Fernández Artime je nato sam izbral zmagovalni predlog, ki bo tako postal uradni plakat Vezila 2024. Vrhovni predstojnik je izbral tudi drugega in tretje uvrščenega plakata, katerih avtorji bodo prejeli pripadajoča nagrade, določene z natečajem.

Zmagovalni plakat Vezila vrhovnega predstojnika za leto 2024 je ustvarila mlada Paragvajka Salmi Medina, grafična oblikovalka in ilustratorka, navdušena nad pripovedovanjem zgodb skozi podobe, ki trenutno zaključuje diplomsko nalogo iz komunikologije.

»Likovni koncept, ki sem ga poskušala predstaviti, je v bistvu salezijanstvo v risbi. Kompozicija najde ravnovesje v osrednjih likih: don Bosko s svojimi mladimi, med katerimi se je svetnik vedno počutil izpolnjenega,« pojasnjuje avtorica. »Zelo me spominja na logotip ‘Don Boskovi salezijanci’, kjer vidimo don Boska in salezijance, ki potujejo z mladimi po svetu. Ta ilustracija predstavlja prav to potovanje in pot, o kateri je sanjal … upanje.«

Kompozicija, zgrajena z živahno barvno paleto v skladu z don Boskovim »vedno veseli«, predstavlja malega Janezka, ki je popoldneve zabaval mlade in otroke kot vrvohodec in ko je v sanjah videl, kako so z ljubeznijo nekateri volkovi postali jagnjeta. Od tistega trenutka je svoje življenje posvetil služenju, a ne več le z napeto vrvjo, temveč z veliko odgovornostjo.

Na drugo mesto se je uvrstil portugalski oblikovalec Nuno Quaresma, član urada za družbeno komuniciranje portugalske salezijanske inšpektorije sv. Antona.

Avtor, ki je že ustvaril enega od dveh plakatov za Vezilo 2023, je svoj predlog zgradil na treh prizorih: levo zgoraj mali Janez sanja o boju z mladimi, volkovi in ​​jagnjeti; v ospredju na levi prizor dialoga Janeza Boska z osebama, ki ju je prepoznal kot Marijo Pomočnico in Jezusa; na desni pa dolga vrsta razveseljujočih mladih: tistih, ki jih je salezijanska vzgoja spreminjala skozi generacije.

Tretje mesto je osvojila Reg Silva, ilustratorka in slikarka iz Manile na Filipinih, ki se je v preteklosti ukvarjala tudi z animacijo gibljive grafike. Sama je povezana s salezijanskimi krogi, saj obiskuje tretji letnik magistrskega študija pastorale na Teološki šoli »Don Bosco« v mestu Parañaque in je vključena v svojo župnijo, tako na pastoralni ravni kot v uradu družbenega komuniciranja.

Reg Silva je ob predstavitvi svojega dela zapisala: »Želela sem upodobiti Jezusa in Marijo kot zaščitni in vodilni osebi mladega don Boska. Kakor Jezus, dobri pastir, ziblje jagnje v naročju, tako je tudi mali Janez Bosko odsev svoje prihodnje službe dobrega pastirja, ki se zavzema za vzgojo in usposabljanje mladih, vedno pod Marijinim vodstvom in zaščito. Celotna podoba je zaprta v srcu, prostoru, v katerem se mora po posvečujoči Božji milosti zgoditi naša osebna preobrazba. Šele ko se naša srca spremenijo, lahko izlijemo njegovo milost na mlade in spremenimo ‘volkove’ v ‘jagnjeta’. To so sanje, zaradi katerih sanjamo.«

Vsi umetniki so izrazili hvaležnost pobudi Družbe, ki jih je soočila s temo, tako bogato s predlogi in navdihujočimi sporočili.

ANS

Morda vas zanima tudi