V korak z mladimi.

»Žrtve konflikta čutijo vašo bližino«

Mykhaylo Chaban, predstojnik salezijancev grškokatoliške vizitatorije, o vojni v Ukrajini

Čez nekaj dni bo minilo 15 mesecev od ruske invazije na Ukrajino. »24. februar 2022 je bil trenutek, ki ga nismo pričakovali in nam je prinesel veliko trpljenja,« je dejal Mykhaylo Chaban, predstojnik salezijancev grškokatoliške vizitatorije »Marija Pomočnica« v Ukrajini, ki se je te dni mudil v Španiji, kamor ga je povabila salezijanska misijonska pisarna »Misiones Salesianas«, da bi spregovoril o razmerah v Ukrajini in ​​delu salezijanske družbe.

Konflikt je doslej povzročil 8 milijonov beguncev in 5,3 milijona notranje razseljenih oseb. Ubitih je bilo več kot 200.000 ljudi, med njimi 18.000 civilistov in skoraj 500 otrok. V izobraževalnem sektorju je bilo bombardiranih 2.700 šol in več kot 500 uničenih. Samo v petih od 25 pokrajin v državi je mogoče normalno nadaljevati pouk.

V odgovor na položaj, ki ga je povzročila vojna, so se salezijanci odzvali s tremi pobudami, kot pojasnjuje Mykhaylo Chaban: »Sprejem razseljenih oseb v Ukrajini in premestitev na varna območja; namestitev in pomoč v sosednjih državah; izobraževanje v izrednih razmerah«.

Štirideset salezijancev deluje v 11 ustanovah v devetih mestih. Zunanja podpora je nujna. Takoj po izbruhu konflikta so »Misiones Salesianas« in mnoge druge salezijanske organizacije, tudi slovenska Fundacija Don Bosko, sprožili akcijo pomoči. »To je priložnost, da se vam zahvalim. Žrtve konflikta čutijo vašo bližino, bližino vseh salezijanskih ustanov na svetu in bližino Misiones Salesianas,« je dejal Chaban na tiskovni konferenci v četrtek, 18. maja 2023, na salezijanskem sedežu v ​​Madridu.

Salezijanci v Ukrajini so se v teh 15 mesecih prilagodili potrebam prebivalstva. Ena od »drastičnih odločitev« je bila, da skupino mladih pod skrbništvom odpeljejo iz države, »da jim vojna ne bi škodovala«.

»Imamo več kot sto notranje razseljenih oseb, ki bodo še naprej živele z nami, dokler se razmere ne izboljšajo,« je dodal salezijanski predstojnik v Ukrajini. »Ko dva salezijanca odhajata na vojno fronto s hrano in zdravili, ob vrnitvi pomagata ženskam in starejšim pri izselitvi«.

Ob prilagajanju razmeram se salezijanci skušajo vrniti tudi v predvojno rutino. »Od septembra naprej lahko nadaljujemo z ‘normalnimi’ dejavnostmi v šoli, v mladinskem centru, na oratoriju.« V teku je tudi projekt Mariapolis, »modularno mesto, ustvarjeno v sodelovanju z občino v Kijevu, kjer upamo, da bomo zgradili osnovno in srednjo šolo za 750 otrok«.

Ena od pobud, ki so se je lotili salezijanci v mestih, kot sta Kijev ali Dnipro, je »oratorij na kolesih« – animacijske dejavnosti, ki jih je mogoče prenašati iz kraja v kraj: na ta način »uspemo priti do mladih, ki trpijo psihološko škodo zaradi okupacije«, je poudaril Chaban in ponazoril pomoč in spremljanje, ko mlad človek v vojni izgubi družinskega člana.

Po besedah ​​salezijanca je še prezgodaj obravnavati občutke sovraštva, ki se poraja med mladimi do Rusije in rusko govorečih: »To še ni pravi trenutek, temveč bo prišel, ko bo  mir. Pred vojno tega sovraštva ni bilo.«

V nasprotju s tem, kar bi lahko pričakovali, se zdi, da se je vera med ukrajinskim ljudstvom povečala. »Po statističnih podatkih je 84 % Ukrajincev vernih. Število ateistov je padlo s 5 na 2 %. Vojna je mnoge Ukrajince spodbudila k ponovnemu razmišljanju o večnosti,« je izjavil salezijanski predstojnik. Na cerkvenem področju Mykhaylo Chaban opaža skupno delo med različnimi krščanskimi cerkvami in »spontano usklajevanje med redovnimi družbami. Nadrejeni se med seboj pogovarjajo, si delijo potrebe po hrani, zdravilih …«.

Na koncu je Mykhaylo Chaban zagotovil, da čuti »bližino svetega očeta, ki misli na ukrajinsko ljudstvo, ki moli za Ukrajino. Mislim, da je njegova želja jasna: da Ukrajina ponovno vzpostavi mir, ki si ga ljudje želijo. Vemo, da si Vatikan prizadeva doseči ta cilj. Obstajajo pa odprta vprašanja, ki jih morajo rešiti politiki.«

Povzeto po Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi