V korak z mladimi.

Župnije in svetišča s salezijansko karizmo

Skoraj eno leto je sektor mladinske pastorale skupaj s salezijanskimi inšpektorijami po vsem svetu poglobljeno premišljeval o salezijanski župniji, da bi zagotovil izvirnost in vzgojno-pastoralno posebnost tega poslanstva.

10. in 11. januarja 2021 je na platformi Zoom potekala predstavitev skupnega dela inšpektorij, dikasterija za mladinsko pastoralo in vrhovnega predstojnika, zbranega v brošuri »Župnija in svetišče, zaupana salezijancem«. Prvi dan je srečanje potekalo za angleško govoreča področja, drugi dan pa za druge jezike.

Vrhovni predstojnik je v video nagovoru (spodaj si ga je moč ogledati s slovenskimi podnapisi) po zahvalah in nekaj zgodovinskih podatkih o upravljanju župnij izpostavil, da majo le-te za nas salezijance smisel, če se v njih v Gospodovem imenu prednostno posvečamo mladim, najbolj potrebnim, družinam in najrevnejšim otrokom. Župnije morajo biti za nas ljudske, saj je to salezijanska značilnost. Župnije so odprte za vse, saj je del sposobnosti salezijanskega srca sprejemanja.

Vrhovni delegat za mladinsko pastoralo Miguel Angel García Morcuende je med drugim izpostavil povezanost župnije in mladinskega centra ali župnijskega oratorija. Ob koncu je dodal, da je brošura namenjena salezijancem župnikom, članom salezijanskih skupnosti, članom župnijskih svetov, delujočih združenj v župnijah in vsem sodelavcem, da bi jo prebrali, o njej premišljevali ter širili.

Salezijanci slovenske salezijanske inšpektorije delujejo na področju 10 škofij in vodijo 19 župnij, od teh 6 v soupravi. Sobratov s pastoralnim dekretom je 50. Od župnikov Slovencev je na srečanju, ki se ga je skupaj udeležilo več kot 500 salezijancev in sodelavcev, sodeloval Tone Grm, misijonar in župnik v Mozambiku.

Morda vas zanima tudi