V korak z mladimi.

Z don Boskom v digitalni in virtualni stvarnosti

Pogovor s salezijancem Gildasiom Mendesem, vrhovnim svetovalcem za družbeno obveščanje

Salezijanec Gildasio Mendes, vrhovni svetovalec za družbeno obveščanje, prihaja iz Brazilije in že vrsto let preučuje ter se poglablja v temo digitalne in virtualne stvarnosti v salezijanski mladinski pastorali, kjer išče odgovore tudi na poziv vrhovnega predstojnika, ki je med programske smernice uvrstil sledečo: »Živeti salezijanski zakrament navzočnosti in prebivati v digitalnem prostoru.«

Predlagana tematika povezuje don Boskovo komunikacijo s sedanjim časom in predlaga v branje koncepte bratstva ter družbenega prijateljstva, izražena v okrožnici papeža Frančiška Vsi bratje. V tej luči Mendes pripravlja interpretacije o don Bosku in njegovem načinu komuniciranja ter ga postavlja v kontekst sodobne digitalne stvarnosti.

Od kod zamisel o prispevkih o don Bosku kot komunikatorju mladih?

Don Bosko je eden izmed velikih oznanjevalcev Cerkve. Če bi živel v sedanjem času, bi verjetno postal zavetnik družbenega obveščanja. A takoj povejmo, da v don Boskovem času ni obstajala digitalna stvarnost in zato ni mogel poznati internetnih ali dinamik družbenih omrežij. Zato nima smisla povezovati določenih zamisli. Kar želimo storiti, je poiskati intuicije, ki jih je imel don Bosko o komunikaciji svojega časa, kot na primer komunikacijska interaktivnost. Naj navedem primer: Don Bosko je znal združevati igro, gledališče in glasbo, kakor se to danes dogaja na nekaterih popularnih platformah.

Katerih tematik se boste še dotaknili?

Obravnavali bomo 12 različnih tem, med temi študij komunikacije in dialoga med kulturo in jezikom mladih; poglobitev o tem, kako je don Bosko preučeval zemljepis in ga povezoval s prostorom komunikacije; jezik sanj kot metafora in način pripovedovanja; avtobiografija kot umetnost opisovanja sebe; območje bogoslužja in molitve; komunikacija in svetost.

Na čem temeljijo te študije?

Temeljijo na antropologiji, digitalni etnografiji, nevroznanostih, psihologiji človeških odnosov, večplastni in umetni inteligenci. Seveda ostajajmo na temeljih in vrednotah don Boskovega vzgojnega sistema.

Od kod je don Bosko prevzel svojo umetniško razsežnost?

Don Bosko se je tega naučil kot otrok. Umetniška razsežnost je v njem navzoča vse od začetka. V Spominih na Oratorij vidimo, kako don Bosko pripoveduje svoje izkušnje iger, glasbe, pripovedovanja …

V srcu vsake oblike komunikacije je medosebni odnos. Kaj nad don Bosko lahko nauči v tem smislu?

Don Bosko je dojel, da vzgojna izkušnja raste, kjer obstajajo človeške povezave, empatija in odnosi. Lahko rečemo, da je vse to v srcu komunikacije. Don Bosko ustvarja sistem, skoraj eko-sistem, s temelji v človeških, družbenih in medosebnih odnosih.

Danes govorimo o internetu kot o habitatu. Kako pa je don Bosko ustvarjal vzgojni prostor?

Don Bosko je znal ovrednotiti talente vsakega, razumel je, kaj je oseba sposobna narediti in kaj se lahko nauči. Zato je vlagal v vajeništvo, rokodelstvo, šole in poklicne centre. Oživil je tečaje usposabljanj s poudarkom na predanosti, disciplini in vrednotenju. Vse to je ustvarjalo okolje zaupanja, navdušenja in vzgojne ljubeznivosti. Don Bosko je vsakemu nudil svoj prostor in sodeloval z ustvarjalnostjo in veseljem.

Kako je don Bosko na tem področju deloval za vero v Boga in Marijo?

Don Bosko je živel izkušnjo Boga kot izkušnjo daru in vere, ki življenje dojema kot zastonjsko. Vera pomeni oznanjevati, izražati svobodo in ustvarjalnost, ki se rojeva iz ljubezni do Boga in Marijine materinskosti.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi