V korak z mladimi.

Vrhovni predstojnik o Tomu

Vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime se je s Tomom Uzhunnalilom srečal dan za tem, ko je prispel v Vatikan. O srečanju je tedaj zapisal:

»Popoldne 13. septembra sem imel to čast, da sem srečal mojega dragega sobrata Toma v salezijanski skupnosti v Vatikanu. Pozdravil sem ga na indijski način, nato sva se močno objela v znak bratske povezanosti. Shujšan je, a je veder, jasen in notranje miren. Izkazal mi je globoko hvaležnost Gospodu in Družbi, saj je močno čutil spremstvo salezijanske družine, ki je zanj molila, skupaj z redovnicami drugih kongregacij.

Bil sem globoko ganjen, ko sem izvedel, da je vsak dan obhajal sveto evharistijo, čeprav brez kruha in vina, ter daroval Gospodu, kar je preživljal. Živel je Božje darove v skromnih stvareh, spal mirno in vsak trenutek živel v miru. Na začetku vsakega dne je nadaljeval z molitvijo in se pogovarjal z Gospodom. Daroval se je za vse, za Cerkev, za mlade. Tom mi je zares izpričal vero, ki se me je dotaknila.

Molila sva v kapeli salezijanske skupnosti, nato sem mu podelil blagoslov Marije Pomočnice. V besedi za lahko noč sem mu v svoji osebi prenesel pozdrave vseh sobratov salezijancev in salezijanske družine po vsem svetu. Z njegovim dovoljenjem sem mu podaril križ, ki ga kot salezijanec vedno nosim. Sprejel ga je z globoko hvaležnostjo, nato pa sva zapela naši skupni materi Salve Regina. Skupaj sva odšla k večerji. Opazoval sem ga, da jè počasi, a ima tek. To so bili trenutki velikega bratstva. To je bil poseben dan, saj se je Tom srečal tudi s svetim očetom, ki ga je sprejel nadvse očetovsko, preprosto in dobrohotno.«