V korak z mladimi.

20 let Glasbene šole Rakovnik

Zahvalna sveta maša ob začetku praznovanj 20. obletnice delovanja Glasbene šole Rakovnik

Učenci, starši, učitelji in salezijanci so se zbrali v svetišču Marije Pomočnice, ki stoji tako rekoč poleg Glasbene šole Rakovnik, k sveti maši in se s svojimi talenti in darovi zahvalili Gospodu za 20 let delovanja Glasbene šole Rakovnik.

Sveto mašo je vodil salezijanski inšpektor Marko Košnik, ki je v pridigi izpostavil povezanost glasbe, vzgoje in evangelizacije. Čeprav 20 let ni dolga doba, se lahko veselimo in radujemo, saj se je z Glasbeno šolo na Rakovniku rodilo nekaj novega, ki lepo raste in bogati duhovno in kulturno podobo celotne skupnosti. Veselimo se, da glasbena šola deluje v don Boskovem duhu, da v mladih odkrivamo in spodbujamo talente, preko njih pa Božjo navzočnost. Zato je Glasbena šola Rakovnik posebna. Don Bosko je imel uvid v mlade. V njih je odkrival dobro. Tudi sodelavci glasbene šole se trudijo v otrocih in mladih odkriti več kot le nadarjenost. Postajajo njihovi spremljevalci in prijatelji v današnjem hitro se menjajočem življenju. Snovalci in pobudniki Glasbene šole Rakovnik so pogumno odgovorili na tedanje potrebe in priložnosti ter zasejali seme. Ko ob praznovanju pogumno gledamo naprej, smo hvaležni dobemu Bogu, da se v don Boskovem duhu ljubezni do mladih v glasbeni šoli nadaljuje njegova pesem veselja in pesem sanj.

Pri sveti maši so sodelovali kitarski orkester ljubiteljskega programa, godalni orkester, združeni pevski zbor glasbene šole in župnije Ljubljana Rakovnik ter posamezni učenci s svojimi mentorji, ki so obogatili bogoslužje z igranjem in petjem. Ob koncu svete maše se je vodja Glasbene šole Rakovnik Andrej Benedik zahvalil staršem, učiteljem, učencem, nekdanjim učencem in učiteljem ter salezijancem, ki so kakorkoli pomagali k rasti glasbene šole. Posebej je izpostavil tudi začetnika salezijanca Metoda Ogorevca ter svoja predhodnika Polono Stegu in Marka Ušeničnika, ki so postavili temelje delovanju Glasbene šole in razvijali njeno posebnost, ki ni le v poučevanju, temveč v vzgoji preko glasbe.

Posebno zahvalo je namenil mnogim znanim in skritim dobrotnikom, ki duhovno in materialno podpirajo delovanje Glasbene šole Rakovnik, da lahko raste in nudi znanje in zavetje mladim, ki se se ljubiteljsko ukvarjajo z glasbo ali pa stopajo na pot svojega bodočega poklica. Ob koncu svete maše je sledila pogostitev v prijateljskem druženju in klepetu v avli Majcnove hiše.

Praznovanja ob 20. obletnici delovanja Glasbene šole Rakovnik se bodo nadaljevala skozi vse leto: 5. februarja bodo v don Boskovi dvorani Glasbene šole nastopili nekdanji učenci; 15. maja organizirajo koncert komornih zasedb učencev ljubiteljskega programa; 14. junija pa bo potekal slavnostni koncert v Slovenski filharmoniji.

Foto: Patricija Belak

Morda vas zanima tudi