V korak z mladimi.

“Nič ni bolj praktičnega od dobre teorije”

????????????????????????????????????

Kako sem prišel do svoje vloge oratorijskega voditelja? Kaj ta vloga s seboj prinaša in katera znanja zanjo potrebujem? In kako naj bi se pogled oratorijskega voditelja na Oratorij razlikoval od animatorjevega? Vse to in še več smo se z 45 mladimi spraševali na letošnjih usposabljanjih za oratorijske voditelje.

V aprilu smo pri Oratoriju Slovenija izvedli dva termina usposabljanja Oratorijski voditelj I. Prvi je potekal od 12. do 14. aprila v Želimljah in se ga je udeležilo 29 voditeljev, drugi pa od 19. do 21. aprila v Velesovem, kamor je prišlo še 16 mladih.

Dolenjci, Gorenjci, Primorci, Korošci, Štajerci, Ljubljančani … – mladi so prišli od vsepovsod in skupaj s trenerji ustvarili nepozabna vikenda. Sproščeno, pa hkrati delavno vzdušje je pripomoglo, da bodo vsebine v njih odmevale še dolgo.

Nova znanja in poznanstva jim bodo nedvomno pomagala pri odgovorni vlogi oratorijskih voditeljev. Na njih pa je, da teorijo spravijo v prakso. K temu jih spodbuja tudi certifikat Oratorijski voditelj, ki so ga prejeli po opravljenem usposabljanju.

Takole je eden izmed udeležencev, Elijas Bohnec Mernik, opisal svojo izkušnjo vikenda:

V preteklem tednu je v idiličnem okolju Adergas potekalo uspešno usposabljanje za oratorijske voditelje. Dogodek je združil številne navdušene udeležence, ki smo želeli stopiti v vodilne vloge na svojih lokalnih oratorijih ali pa slednje nadgraditi. Za brezskrbno organizacijo in predajo znanja pa so poskrbeli trenerja Martin in Anita ter izurjeni salezijanec Jure Babnik.

Usposabljanje je bilo zasnovano tako, da nam je udeležencem ponudilo celovit pregled oratorijskih veščin, od tehnike vodenja skupine in poglobljenega razumevanja namembnosti dejavnosti do razvoja animatorske skupine in soočanja z različnimi timskimi vlogami. Ustavili smo se tudi pri zgodovini oratorija in njegovega ustanovitelja, don Boska. Skozi interaktivna predavanja, vaje v skupinah in individualne analize je vsak udeleženec imel priložnost pridobiti dragocene vpoglede in povratne informacije za izboljšanje svojih veščin in razumevanje samih korenin oratorijskega dela.

Poleg dobre teorije in praktične analize smo hitro spoznali, da je skupina odlično pevsko in športno podkovana, zato smo se v odmorih sproščali v skupinskem nogometu, prepevanju pesmi in igranju družabnih iger. V prelepi dominikanski cerkvi pa vsekakor ni manjkalo poglobljene salezijanske duhovnosti, s katero smo zaključili vikend v obliki svete maše.

Usposabljanje za oratorijske voditelje v Adergasu je tako pustilo globok in trajen vtis na vseh udeležencih, ki smo odšli od tam bolj samozavestni in pripravljeni prevzeti izzive v svojem oratorijskem delu. Ta dogodek je bil zagotovo korak naprej v razvoju oratorijskih talentov in bo imel pozitiven vpliv na naše prihodnje delovanje.

 

Morda vas zanima tudi