V korak z mladimi.

Salezijanski program »Spremljanje v travmah«

»Spremljanje v travmah« se je glasil naslov usposabljanja, ki je potekalo od 3. do 17. aprila 2024 na Salezijanski papeški univerzi v Rimu. Tečaj, ki ga je organizirala Salezijanska papeška univerza v sodelovanju s Fundacijo »Don Bosco nel mondo« in »Don Bosco Network«, je skušal vzgojiteljem, učiteljem in članom salezijanske družbe, ki delujejo v okoljih oboroženih spopadov, zagotoviti orodja za obvladovanje in preprečevanje travm. Med udeleženci so bili tudi predstavniki treh salezijanskih inšpektorij (Bližnji vzhod, ukrajinska grškokatoliška vizitatorija in poljska inšpektorija Krakov) ter ukrajinske škofije Doneck.

Salezijanske inšpektorije, ki se nahajajo na teh konfliktnih območjih, delijo trpljenje lokalnega prebivalstva, zato so izrazile potrebo po strukturnem posegu. Odgovor je prišel s Fakultete za pedagoške vede Salezijanske papeške univerze, ki je razvila pilotni tečaj za 22 udeležencev z Bližnjega vzhoda in Ukrajine. Cilj programa je bil vzpostaviti salezijanski model izobraževanja in psihološke podpore, ki se uporablja tudi v drugih nujnih okoliščinah.

Poudarek tečaja je bil v pripravi trenerjev, ki bodo sposobni delovati v izvornem kontekstu, prenašati veščine za preoblikovanje socialno-vzgojnega okolja in obvladovati travmatične izkušnje na preventiven način.

Program je bil razdeljen na tri tematska področja: pedagoško, psihološko in salezijansko, ki so jih vodili strokovnjaki za vsako disciplino. Tečaj je vključeval gradnjo psihoizobraževalnih poti v tipičnem salezijanskem slogu, namenjenih spodbujanju osebnih virov in razvoju transverzalnih veščin za življenje.

V okviru splošne avdience so se udeleženci tečaja srečali tudi s papežem Frančiškom, ki jim je namenil spodbudno sporočilo, v katerem je poudaril pomen dela, ki ga opravljajo s številnimi otroki, mladimi in družinami, so vir tolažbe in se ne pustijo premagati malodušju in grozi vojn, s katerimi se soočajo.

Dobršen del skupine se je nato odpravil še v baziliko Srca Jezusovega, da bi si od blizu ogledal oltar Marije Pomočnice, pred katerim je don Bosko med edino mašo v tej cerkvi kar 16-krat zajokal. Vrhovni predstojnik kardinal Ángel Fernández Artime je z udeleženci delil svoje izkušnje z obiskov v njihovih državah, jim izrazil svojo bližino in izjavil, da jih ne on ne salezijanska družba ne bosta pozabila ne v molitvah kot v konkretni podpori, ki jo prejemajo.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi