V korak z mladimi.

70. obletnica salezijanske navzočnosti v Esvatiniju

Dan pred državnim praznikom, 19. aprila 2024, ko Kraljevina Esvatini praznuje rojstni dan svojega kralja Mswatija III., je potekal težko pričakovani salezijanski kulturni dan v salezijanskem centru v Manziniju. V tradicionalnih plesih, kulturnih utrinkih in pesmih se je zabavalo okoli 800 mladih, ki so jih v preteklih tednih animirali in urili njihovi vzgojitelji.

Salezijanska višja šola je bila ustanovljena leta 1953 kot prva salezijanska ustanova v tej državi, 15 let pred osamosvojitvijo Svazija leta 1968. Tu se je izobraževalo na tisoče nekdanjih učencev, skupaj z lepim številom članov škofijskih duhovnikov in mnogimi, ki vplivajo na družbeno in politično življenje tega kraljestva. Letošnji kulturni dan je s svojo prisotnostjo počastil minister za izobraževanje Owen Nxumalo in bivši gojenci, ki so prinesli topel pozdrav vsej šolski skupnosti.

Minister za izobraževanje, tudi sam bivši gojenec salezijanske šole, se je z globoko hvaležnostjo spominjal šolskih dni, ko so njega in sošolce vzgajali in usposabljali salezijanci, kjer so prejemali dnevno pomoč, sodelovali pri tedenski sveti maši ter se bogatili s salezijansko kulturo in vrednotami. Nxumalo je zato pozval k ohranjanju katoliške etike v šoli, kjer je večina učencev iz drugih krščanskih veroizpovedi.

Kot bivši gojenec je minister pohvalil čistočo šolskega kampusa, ki pomembno vpliva na življenje mladih. Nadalje je razmišljal o svazijski kulturi, ki se izraža v jeziku in načinu preživetja ter opredeljuje identiteto gojencev. Njegovo srce mu narekuje ohraniti eno glavnih svazijskih kulturnih vrednot: globoko medsebojno spoštovanje med starejšimi in mladimi, učitelji in učenci, ki ohranja mir v tej državi.

Vsi udeleženci, vključno z gosti Ministrstva za izobraževanje, bivšimi gojenci in predstavniki lokalne družbe, so pohvalili dogodek, ki je potekal po dolgem sedemletnem premoru.

Dogodek je bil del praznovanja 70. obletnice salezijanske navzočnosti, ki se je končalo 24. in 25. maja s srečanjem vseh mladih iz salezijanskih ustanov Esvatinija.

Nenazadnje naj spomnimo, da je Zveza bivših don Boskovih gojencev Esvatinija 29. januarja 2024 postala uradna članica Svetovne konfederacije bivših don Boskovih gojencev.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi