V korak z mladimi.

Pot pobožnosti: zgodovina kongresov Marije Pomočnice

Od 29. avgusta do 1. septembra 2024 bo v Fatimi potekal IX. mednarodni kongres Marije Pomočnice na temo: »Dal ti bom Učiteljico«, katerega cilj je spoznavanje, poglabljanje in širjenje pobožnosti do Marije Pomočnice.

Mednarodni kongresi Marije Pomočnice so namenjeni za vse skupine salezijanske družine. Prvo od teh srečanj je organiziral vrhovni predstojnik Egidij Viganò. Potekalo je v Turinu leta 1988, ob stoletnici don Boskove smrti. Od takrat se je zvrstilo še sedem mednarodnih kongresov.

Leta 1995 je mesto Cochabamba v Boliviji gostilo drugi mednarodni kongres Marije Pomočnice. Tretji mednarodni kongres Marije Pomočnice je potekal leta 1999 v Sevilli v Španiji. Leta 2003 je Turin gostil še en kongres, tokrat ob stoletnici kronanja Marije Pomočnice v Valdoccu.

Leta 2007 je Mexico City gostil V. mednarodni kongres Marije Pomočnice. Tedaj je potekala spodbudna priložnost za ponovno poglobitev pobožnosti do Marije Pomočnica. Leta 2011 je mesto Czestochowa na Poljskem gostilo VI. mednarodni kongres Marije Pomočnice.

V Torinu in na Colle Don Bosco (Italija) je leta 2015 potekal sedmi mednarodni kongres Marije Pomočnice, med praznovanjem dvestoletnice don Boskovega rojstva.

Leta 2019 je potekal VIII. mednarodni kongres Marije Pomočnice v Buenos Airesu v Argentini. S temo »Z Marijo, ženo vere« je srečanje potekalo v znamenju praznovanja 150. obletnice ustanovitve Združenja Marije Pomočnice. To je bila priložnost, da kot don Boskovi dediči izpovemo sinovsko in močno pobožnost do naše nebeške matere.

ANS

Morda vas zanima tudi