V korak z mladimi.

Kamilo Costa De Beauregard bo za blaženega razglašen 17. maja 2025

Dne 4. aprila 2024 je mons. Edgar Peña Perra, namestnik za splošne zadeve Državnega tajništva Svetega sedeža, Pierluigiju Cameroniju, vrhovnemu postulatorju za zadeve svetnikov salezijanske družine, sporočil, da je papež Frančišek dovolil, da bo beatifikacija častitljivega Božjega služabnika, škofijskega duhovnika Kamila Coste de Beauregarda, katerega postopek vodi salezijanska postulatura, potekala 17. maja 2025 v Chambéryju. Svetega očeta bo na slovesnosti zastopal kardinal Marcello Semeraro, prefekt dikasterija za zadeve svetnikov.

Kamilo Costa de Beauregard se je rodil v Chambéryju v Franciji 17. februarja 1841 kot peti od enajstih otrok gospoda Pantaleóna, markiza kralja Karla Alberta, in gospe Marte Saint-George de Vérac. Po končanem študiju na različnih teoloških ustanovah je doživel obdobje zmede. Ko je prebrodil krizo, je novembra 1863 vstopil v francosko semenišče v Rimu in bil 26. maja 1866 posvečen v duhovnika v baziliki sv. Janeza v Lateranu. Po posvečenju je preživel še eno leto v Rimu, kjer je nadaljeval študij, a ni hotel vstopiti na akademijo cerkvenih plemičev, da bi nadaljeval diplomatsko kariero. Zato se je vrnil v svojo škofijo Chambéry in bil 3. avgusta 1867 imenovan za kaplana v stolnici.

Epidemija kolere je pustila kot žalostno zapuščino veliko sirot: Kamilo se je odločil, da jih ne bo prepustil hudi usodi, zato jih je zbral v stavbi, ki jo je podaril grof Ernest de Boigne. Tako se je začelo delo, ki mu ga je predočila zgodovina, z vidika vere, de Beauregardove zavezanosti sirotam in vzgoji otrok. Sirotišnica, ustanovljena v Le Bocageu na obrobju Chambéryja, se je skozi leta razvijala z različnimi podružnicami in tako sprejela do 175 otrok in mladih.

Kamilo je izstopal po tem, da je posvečal pozornost tudi najmanjšim podrobnostim karitativne in družbene dejavnosti svojega dela, pri čemer je pogosto osebno skrbel, celo do najmanjših podrobnosti, za vodenje hiš, delavnic in kmetije v pripravi mladih, da postanejo bodoči kmetovalci. Od bogate karitativne in apostolske dejavnosti častitljivega je posebej hvaljena njegova vzgojiteljska vnema, saj je mlade učil živeti krščansko: poučevanje vere in kateheze je bila naloga, ki si jo je pridržal zase.

Popolnoma predan temu, kar je čutil kot svojo poklicanost, je dvakrat odklonil škofovsko imenovanje. Bogato dediščino, ki jo je podedoval po svoji aristokratski družini, je v celoti podaril poslanstvu, začenši s sirotišnico v Le Bocageu, ustanovo, ki so jo kasneje prevzeli francoski salezijanci.

Njegov duhovni in apostolski oris, za katerega je značilno zgledno udejanjanje kreposti, kot so ljubezen, ponižnost in uboštvo, je chambéryjski nadškof mons. Dominique Castellan opredelil kot »srečno srečanje usmiljenja sv. Vincencija Pavelskega s sladkostjo sv. Frančiška Saleškega«.

Kamilo Costa de Beauregard je umrl 25. marca 1910, nekaj mesecev pred ozdravitvijo male sirote Renéja Jacquemonda, ki so jo pripisali njegovi priprošnji. Njegove posmrtne ostanke so leta 1911 prenesli v sirotišnico v Le Bocage, zaradi slave, ki se je takoj razširila o njem. Postopek za priznanje svetosti se je začel 25. januarja 1961. Papež sveti Janez Pavel II. je 22. januarja 1991 dovolil objavo Dekreta o junaških krepostih Božjega služabnika Kamila Coste de Beauregarda.

Postopek za Kamila Costo de Beauregarda že od začetka vodi vrhovna postulatura salezijancev. V zadnjih letih je vrhovni postulator Pierluigi Cameroni spodbujal in nadaljeval postopek ob sodelovanju in podpori nadškofije Chambéry, Odbora Costa de Beauregard in Fundacije Bocage.

ANS

Morda vas zanima tudi