V korak z mladimi.

Oblikovanje jutrišnjega dne: »neprimerne geste«

Govorica telesa med govorjenjem v javnosti ali pred kamero razkriva govorčeve skrivnosti. S to izjavo ne gre pretiravati. Vendar pa drža telesa lahko razkrije čustva, predvsem stres, strah pred obsojanjem drugih, pomanjkanje koncentracije ali strah pred javnim nastopanjem. Nekatere kretnje lahko zmedejo poslušalca in ustvarijo nevidne ovire.

Roke so tiste, ki občinstvu posredujejo večino informacij. So kot bela tabla, na kateri so jasno zapisana sporočila, ki jih prejemnik prebere. Zato zavedanje gest in ustrezno usposabljanje pomagata odpraviti osnovne napake govorice telesa med javnim nastopanjem.

Kaj naj počnem z rokami med govorom? Zlato pravilo je: če ne vidite mojih rok, ne vidite mojega govora. Poleg tega si velja zapomniti, da obstajajo tako imenovane »neprimerne geste« (neprimerne, neustrezne kretnje, ki se jim je treba izogibati), ki se v večini kultur razlagajo negativno. Mnogi ljudje se ne zavedajo, kako lahko take poteze negativno vplivajo na javnost.

Prekrižane roke so ena najpogostejših »neprimernih gest«: osebo s takšno držo poslušalci hitro ocenijo kot zadržano, nepripravljeno na razpravo in umaknjeno. Druga pogosta poteza je skrivanje rok za hrbtom, kar je prav tako videti nenaravno in se dojema kot zaprta drža.

Po mnenju strokovnjakov je najbolj nezaželena gesta držanje rok ali roke v žepu. V mnogih kulturah se to obravnava kot nespoštljivo, brezbrižno in celo ponižujoče do prejemnika. Izkušnje kažejo, da je to gesto zelo težko odpraviti. Velja si zapomniti, da ko govorimo v javnosti, damo ključe, telefon ali robček v žep in jih ne držimo v rokah.

Izogibati se je treba gesti s kazalcem, ki nakazuje ukazovanje in popolno pokornost. Tudi prekrižanje nog in dotikanje obraza nista dobrodošla. Neprimerna drža je tudi obračanje hrbta proti sogovorniku pri govoru. Po drugi strani pa je pri sedenju za mizo priporočljivo držati roke na mizi, nikoli pod mizo.

Te »neprimerne geste« ustvarjajo nevidno oviro med govorcem in prejemnikom. Občinstvo lahko začuti, da nekaj ni v redu in se pogosto ne osredotoči na vsebino govora, temveč na to nevidno mejo, ki delno blokira sporočilo. Zato naj govornik ne pozabi uporabljati odprtih kretenj med javnim nastopanjem, da bi olajšal pravilno komunikacijo.

ANS; ShapingTomorrow

Morda vas zanima tudi