V korak z mladimi.

Sklep škofijskega postopka za priznanje svetosti Akasha Bashirja

V petek, 15. marca 2024, je nadškof msgr. Sebastian Francis Shaw, OFM, v katedrali Presvetega Srca v Lahoreju v Pakistanu uradno sklenil škofijski postopek o raziskavi življenja, mučeništva in sluha svetosti don Boskovega bivšega gojenca, Božjega služabnika Akasha Bashirja (22. junij 1994 – 15. marec 2015), ki se je začel pred dvema letoma, 15. marca 2022.

Natanko devet let je minilo od 15. marca 2015, dneva, ko je mladi Akash Bashir, bivši don Boskov gojenec, samomorilskemu napadalcu preprečil, da bi povzročil pokol v cerkvi sv. Janeza v krščanski soseski Youhannabad  v Lahoreju. Akash Bashir je bil star 20 let, študiral je na Tehničnem inštitutu Don Bosco v Lahoreju in postal prostovoljec varnostnik.

Nadškof Sebastian Francis Shaw, OFM, je vodil sklepno sejo škofijskega postopka v navzočnosti škofovega delegata Amjada Yousafa, pravdnika Rafhana Fayyaza in notarja Patricka Samuela OFMCap. Predstavili so izvirne dokumente in overovljene kopije, jih razglasili za verodostojne in jih zaupali msgr. Germanu Penemoteju, da jih preda Dikasteriju za zadeve svetnikov v Rimu.

Sledilo je evharistično slavje, ki ga je vodil lahorski nadškof, somaševali pa so apostolski nuncij v Pakistanu, Germano Penemote, msgr. Joseph Indrias Rehmat, škof v Faisalabdu in msgr. Yousaf Sohan, škof v Multanu. Navzoči so bili starši in bratje Akasha Bashirja. Pri slovesni evharistiji so sodelovali duhovniki iz vseh župnij škofije, predstavniki vseh redovnih družb v državi ter bogoslovci, salezijanski bivši gojenci in študenti salezijanskega zavoda.

Nadškof Shaw in drugi škofje so v svojih govorih pohvalili pogum in neomajno vero Akasha Bashirja, izrazili hvaležnost za dokončanje škofijskega postopka in zagotovili molitve za prihodnost.

Za pakistansko katoliško cerkev in pakistanske kristjane je to prvi tovrstni dogodek, zato je bila udeležba velika. Nosilec postopka je sicer salezijanska družba, soudeleženec Svetovna konfederacija don Boskovih bivših gojencev, postulator salezijanec Pierluigi Cameroni, vicepostulator pa salezijanec Gabriel de Jesús Cruz Trejo.

Pomenljivo je, da je papež v molitvenem namenu za mesec marec, v katerem obhajamo dan molitve in posta za misijonske mučence, posvetil video tistim, ki kljub preganjanju in pomanjkanju svobode živijo vero: njihovo pričevanje »je znamenje, da smo na pravi poti«. V videu, v katerem papež pripoveduje pretresljivo zgodbo o mučenki našega časa, je omenjen tudi Akash Bashir. Papež vabi k molitvi, »da bi tisti, ki na različnih koncih sveta tvegajo svoja življenja za evangelij, okužili Cerkev s svojim pogumom in svojo misijonsko zagnanostjo«.

Tako kot Božji služabnik Akash Bashir je danes veliko skritih mučencev, ki živijo običajno življenje skladno in s pogumom, da sprejmejo milost pričevanja do konca, celo do smrti. Niso ga zatajili ali pozabili, ampak so ohranili svojo vero trdno in pokazali zvestobo Jezusu Kristusu. Zato nakazujejo pravo pot Cerkve.

Kratek življenjepis Akasha Bashirja je na voljo v slovenskem jeziku. Knjižico je izdala salezijanska založba Salve.

ANS

AKASH BASHIR

Morda vas zanima tudi