V korak z mladimi.

Združeni arabski emirati: krepitev medkulturnega, medverskega oblikovanja in vere

Misijonski animacijski obisk vrhovnega svetovalca za salezijanske misijone Alfreda Maraville

Od 27. do 31. marca 2024 je bil salezijanec Alfred Maravilla, vrhovni svetovalec za misijone, na misijonskem animacijskem obisku v salezijanski skupnosti Fujairah v Združenih arabskih emiratih.

Združeni arabski emirati so zveza sedmih emiratov ob vzhodni obali Arabskega polotoka. Največji od teh emiratov, Abu Dhabi, obsega več kot tri četrtine celotnega ozemlja federacije. Fujairah je eden najmanjših emiratov. Od odprtja novega kontejnerskega pristanišča v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja je mesto Fujairah postalo glavna pretovorna točka. V Združenih arabskih emiratih lahko kristjani svobodno izvajajo svojo vero, vendar je širjenje krščanstva med muslimani strogo prepovedano.

Salezijanci iz indijske salezijanske inšpektorije Čenaj so v državo prispeli leta 2007 na povabilo kapucinskega apostolskega vikarja, da bi upravljali katoliško srednjo šolo »St. Mary Catholic High School« apostolskega vikariata. V pastoralno oskrbo jim je bila zaupana tudi bližnja župnija »Mate Božje nenehne pomoči«.

Šola ima približno 2.500 učencev, od vrtca do 12. razreda, iz 40 držav. Vizumska in izseljenska politika predstavljata velik izziv. V šoli delujejo trije salezijanci in čeprav je zavod »katoliški«, vladna politika ne dovoljuje oznanjevanja evangelija in verskega oblikovanja krščanskih učencev. Šola je »agora«, kjer otroci različnih ver sobivajo drug ob drugem in doživljajo vrednost strpnosti in spoštovanja zdrave človeške družbe.

»Naša prisotnost v šoli je pomembna, ker gre za katoliško pričevanje med veliko večino mladih, ki niso kristjani«, poudarja Maravilla, »zato je naša prisotnost pomembna in celo nujna. Če bi odšli, bi katoliško pričevanje med temi mladimi izginilo,« še dodaja vrhovni svetovalec za misijone.

Leta 2020 je bilo v ZAE skoraj 850.000 tujih delavcev in njihovih vzdrževanih družinskih članov katoličanov, kar predstavlja skoraj 9 % celotnega prebivalstva. Apostolski vikariat Južne Arabije, ki je od leta 1916 zaupan kapucinom, obsega Oman, Združene arabske emirate in Jemen. Deset župnij v Združenih arabskih emiratih, ki skrbijo za tuje priseljenske delavce, je mednarodnih, medkulturnih in medobrednih.

Dva salezijanca delujeta v župniji, »namenjeni ljudem, ki prihajajo iz različnih kultur in katoliških obredov,« nadaljuje Maravilla. Gre za pomembno misijonsko delo. Negovanje in krepitev vere teh delavcev migrantov jim bo omogočilo, da jo prenesejo na svoje otroke,« sklene vrhovni svetovalec za misijone, ki je salezijansko skupnost spodbudil, naj se vedno spominjajo, da je njihov apostolat zelo pomemben za salezijansko družbo.

ANS

Morda vas zanima tudi