V korak z mladimi.

Salezijanci na Haitiju: »Živimo v peklu!«

Na Haitiju prevladuje nasilje oboroženih tolp. Razmere nestabilnosti, ki jih država doživlja od atentata na predsednika Jovenela Moïseja leta 2021, so se v zadnjih dneh poslabšale, ko je premier Ariel Henry napovedal svojo zavezanost k izvedbi volitev pred avgustom 2025. Od takrat se je položaj poslabšal z napadi na zapore, množični pobegi nevarnih kriminalcev, streljanje in poskusi napadov na Narodno palačo, škoda v pristanišču in na letališču, ki je na koncu pod pritiskom kriminalnih združb privedla celo do odstopa predsednika vlade.

Potres leta 2010 je državo pahnil v skrajno revščino, iz katere si ni nikoli opomogla. Nato so gospodarska kriza, nezmožnost nadzora nad nasiljem na ulicah, atentat na predsednika in ponovni potres leta 2021 s tropskimi nevihtami in pandemijo pahnili prebivalstvo v skrajno humanitarno krizo.

Pred približno dvema tednoma je napoved zdaj že nekdanjega premiera Ariela Henryja, da bodo volitve do avgusta 2025 (medtem ko se mu je premierski mandat iztekel že 7. februarja), državo pahnila v popolni kaos. Zločinske združbe, ki prevladujejo v vseh soseskah prestolnice in po državi, so okrepile nasilje z grožnjami državljanska vojne, če premier, ki je bil takrat v Portoriku, ne bo odstopil. Vodje kriminalnih združb so izvedli napade na glavne zapore v državi, izpustile več kot 3500 zapornikov in napade osredotočile na območje okoli Narodne palače in letališča.

»Razmere na Haitiju so kaotične. Ni besed, ki bi to opisale. Živimo v peklu,« so dejali salezijanci, ki se še vedno trudijo biti koristni v razsuti državi in ​​pomagati prebivalstvu, ki je podvrženo valu nasilja brez primere.

Haiti čaka na napotitev mednarodne varnostne podporne misije, ki jo vodi Kenija in so jo oktobra lani odobrili Združeni narodi. Medtem država živi sredi institucionalnega kolapsa, nezmožnosti policije in vojske, da bi se spopadli s kriminalnimi združbami in prebivalstvom, ki nima kaj jesti.

»Salezijanci smo trenutno dobro, vendar od 29. februarja, ko se je začel nov val nasilja, ne moremo izvajati nobenih dejavnosti,« dodajajo don Boskovi sinovi. Takrat je izbruhnilo nasilje oboroženih tolp. »Tolpe so plenile po policijskih postajah in vse, na kar so naletele, podjetja, trgovine …«, še dodajajo.

V prestolnici Port-au-Prince je prišlo do streljanja med tolpami in policijo, ugrabitve pa so običajne. Od januarja je bilo po podatkih Združenih narodov ubitih več kot 1.200 ljudi. Država je na robu propada in kolapsa, pojasnjujejo mednarodne agencije, nestabilnost pa je povzročila že okoli 300.000 razseljenih ljudi.

Kriminalne združbe nadzorujejo približno 80 % glavnega mesta Port-au-Prince. Bolnišnice ne morejo oskrbovati ranjenih, številne trgovine so bile v zadnjih dneh izropane, trupla žrtev pa ostajajo nepokopana po ulicah okrog zaporov, kjer se je minulo soboto zgodil množični pobeg, tako da so zabeležili že več primerov kolere.

Salezijanci delujejo na Haitiju od leta 1935. Njihovo vzgojno delo je razpršeno po vsej državi in ​​vsako leto v šolah, centrih za poklicno usposabljanje, mladinskih centrih in družinskih domovih skrbijo za več kot 22.000 mladoletnikov in mladih.

Prihodnost Haitija je zapletena. »Živimo v strahu, saj ne vemo, kaj se lahko zgodi od minute do minute. To je naše življenje v zadnjih dneh. Prosimo vas za molitev in ne pozabite nas,« prosijo salezijanci s Haitija.

Vir: Misiones Salesianas

Morda vas zanima tudi