V korak z mladimi.

Ukrajinski salezijanci so blizu ljudem

Volodymyr Basarab SDB se je rodil v Lvovu in je star 32 let. Ima dve sestri (dvojčico Olho in starejšo Natalijo) ter štiri nečake. Leta 2014 je opravil leto prednoviciata v skupnosti Vinnyky, nato leto in pol v Košicah na Slovaškem. Na Slovaškem je nadaljeval formacijo z noviciatom v Popradu in ponoviciatom v Žilini. Vzgojno prakso je eno leto opravlal v Vinnykyju ter eno leto med Castellom di Godego in Valdoccom. Trenutno opravlja drugi letnik teologije na Crocetti v Torinu.

Volodymyr, kako gledate na salezijansko navzočnost v Ukrajini, kjer še vedno traja vojna? Se da kaj narediti z mladimi?

Življenje v Ukrajini z alarmi in izstrelki, ki se vsakodnevno ponavljajo, in s teki v zaklonišča je zelo težko. Salezijanci se trudimo biti blizu predvsem mladim, ubogim in beguncem. Naši duhovniki odhajajo v bližino bojnih območij ter prinašajo hrano in zdravila revnim. Ostajajo blizu našim mladim vojakom, ki se borijo na fronti, in nudijo potrebno duhovno in psihološko pomoč. Kljub težkemu položaju nadaljujemo s šolami, športnimi dejavnostmi in oratoriji ter v župnijskim delom. Seveda z veliko pozornostjo na varnost.

Kaj menite o pomoči, ki jo salezijanci namenjajo Ukrajincem v različnih državah, kjer se nahajajo?

Ukrajinski salezijanci ne morejo pomagati rojakom, ki so zbežali v tujino. Možje in moški ne morejo zapustiti države zaradi vojaške obveznosti. Hvaležni smo, da jim salezijanci po vsem svetu veliko pomagajo – ponujajo domove, darujejo hrano, pomagajo na čim več načinov.

Ali lahko vidite kaj pozitivnega iz izkušenj v razmerah v Ukrajini?

Pozitivna izkušnja, ki jo imamo v Ukrajini, je dejstvo, da so ljudje enotni, si pomagajo, so občutljivi za tiste, ki so v težavah. Lahko rečem, da smo se prilagodili razmeram, prebrodili smo najtežje prve mesece vojne in korak za korakom nam je uspelo spet zaživeti »normalno«, čeprav se vojna nadaljuje.

Cagliero11, marec 2024

Morda vas zanima tudi