V korak z mladimi.

Če ste pred spanjem željni prijetnih vsebin, prisluhnite Don Boskovim lahkonočnicam

V SMC Maribor ste se lotili objavljanja zanimivih videov z naslovom »Don Boskove lahkonočnice«. Kdo je pobudnik in od kje ideja za zanimiv naslov?

Za pobudo je poskrbela Tjaša Debelak, zaposlena sodelavka, ki se je med letošnjim oratorijem navdušila nad pripovedmi iz knjige Sanjska videnja sv. Janeza Boska, na podlagi katere je pripravila idejno predlogo.

Temeljni namen je poslušalcem/gledalcem pobliže predstaviti življenje in delo sv. Janeza Boska – učitelja, vzgojitelja in zavetnika mladih. Ta sveti mož je bil tudi velik »sanjač«, ki je svojim sanjam pripisoval prav poseben pomen, saj so pomembno vplivale na njegovo nadaljnje življenje in imajo zelo veliko vlogo pri razumevanju njegovega duhovniškega in vzgojnega poslanstva.

Svojim učencem je don Bosko vsebino sanjskih prizorov pripovedoval redno po večernih molitvah oz. v »nagovoru za lahko noč«, zato smo ustvarjalci digitalno vsebino poimenovali kar »Don Boskove lahkonočnice« ali #posebnasporočila.

Zakaj ste se odločili za to potezo?

V času covida-19 namesto ustaljenih tirnic delovanja in poslanstva aktivno iščemo nove načine, da bi se približali mladim. Zelo se nam zdi pomembno, da si v teh časih, ko mladi potrebujejo še prav posebno pozornost, zanje vzamemo čas in jim prav preko sodobnih komunikacijskih kanalov, kot so Youtube, Facebook in Instagram, pošljemo prijetne misli in pozitivne novice.

V želji, da bi z njimi vzpostavili učinkovito dvosmerno komunikacijo, smo v vsake Don Boskove lahkonočnice vključili tudi prav posebno zabavne interaktivne izzive. Želeli smo si, da bi don Boskove sanje današnjemu človeku razkrili na drugačen, bolj sodoben način.

Na tej točki gredo posebne zahvale Sanji Obaha Brodjak, predsednici Društva SMC, in Mitji Francu, vodji Salezijanskega mladinskega centra Maribor, ki sta pričujoči projekt tudi podprla in mu s tem vdahnila življenje.

Kakšna je vsebina Don Boskovih lahkonočnic in kako ste jo izbrali?

Don Boskove lahkonočnice lahko razumemo kot »posebne paketke s prijetnimi sporočili« oz. vsebinami za vse okuse, saj notranjo formo sestavljajo kar štiri različne sestavine. V prvi vrsti se seveda osredotočamo na (1) zgoščene opise najbolj razkošnih sanjskih prizorov, ki jim dodamo tematsko povezana (2) spoznanja s področja človekovih nezavednih svetov, (3) osupljiva dejstva in ostale zanimivosti iz don Boskovega življenja ter (4) zabavne interaktivne tedenske izzive za duhovno in osebno rast.

Vse vsebine so zaradi čim boljše uporabniške izkušnje in lažjega poslušanja skrbno izbrane, po potrebi pa tudi prilagojene in/ali skrčene na optimalno minutažo. Opremili smo jih tudi z dodatnimi linki, ki vodijo do daljše različice don Boskovih sanj, ki jih je Mitja Franc, ki sicer skrbi tudi za montažo Don Boskovih lahkonočnic, že v prejšnjem epidemiološkem valu pripravil v sodelovanju s sotrudnikoma Anito Žekš in Tilnom Mlakarjem.

Komu so Don Boskove lahkonočnice pravzaprav namenjene?

Don Boskove lahkonočnice so v prvi vrsti sicer namenjene mladim, vendar verjamemo, da jim bodo z veseljem prisluhnili tudi drugi. Omejitev praktično ni, saj lahko v njih vsak najde nekaj zase! Ob tej priložnosti vas vabimo, da tudi vi postanete del širše zgodbe in nam z deljenjem, »všečkanjem«, komentiranjem ali z aktivnim odzivanjem na tedenske izzive pomagate, da naša #p-osebna sporočila dosežejo čim več mladih.

Don Boskove lahkonočnice si lahko ogledate na YouTube kanalu Salezijanski mladinski center Maribor. Prvič v torek, 17. novembra zvečer, nato pa vsak torek zvečer.

Morda vas zanima tudi