V korak z mladimi.

Lakota in mraz pred bližajočo se zimo: prebivalci Ukrajine potrebujejo pomoč

Za milijone ukrajinskih državljanov, ki so že več kot 255 dni žrtev brutalne agresije, je hladno obdobje še bolj temačno kot običajno. Letos številni med njimi ne bodo imeli dovolj hrane in ogrevanja. Mnogi so zaradi vojne izgubili službe, domove, premoženje, družino, prijatelje in navdušenje. Koordinacija salezijanskega kriznega upravljanja v Ukrajini je pripravila poročilo o trenutnem stanju prebivalstva, o tem, kaj se dela in kaj je potrebno storiti.

Razmere v Ukrajini se slabšajo. V zadnjem času so ukrajinska mesta bombardirala številna brezpilotna letala kamikaze. Civilisti dneve preživljajo brez elektrike in vode, številni med njimi so izgubili stik z družino in prijatelji, saj so uničeni komunikacijski stolpi. Zato zdaj nujno potrebujemo električne generatorje, topla oblačila in prenosne peči.

Ukrajinsko prebivalstvo zelo potrebuje tople prostore. Številni ljudje so izgubili vse: nekateri so izgubili službo in s tem možnost, da bi si zagotovili osnovne potrebe. Mnogi stradajo. Civilisti so izgubili svoje domove. Zdaj morajo premagati še mrzlo ukrajinsko zimo, ki se je pravkar začela.

Tudi na področju izobraževanja otrokom in mladim ne bo lahko: ker so bile številne šole in izobraževalni centri uničeni ali resno poškodovani, se je moralo veliko učencev preusmeriti na spletno učenje, ki je običajno manj kakovostno, saj ni možnosti za komunikacijo (v tehničnem in osebnem smislu) in interakcijo z učitelji in prijatelji.

»Ukrajinski civilisti potrebujejo vse vrste humanitarne pomoči, vključno s socialno pomočjo. Storiti moramo vse, kar je v naši moči: začeti z molitvijo in končati z materialno podporo,« pravi Daniel Kotvytskyi iz ukrajinske koordinacijske skupine za izredne razmere.

Skupaj z drugimi člani ekipe postopoma dostavljajo humanitarno pomoč v obliki hrane, otroških zimskih škornjev, plenic in higienskih izdelkov. Od začetka vojne to lahko počnejo zaradi podpore salezijanske družine po vsem svetu ki pomaga tam, kjer je to najbolj potrebno.

ANS

Morda vas zanima tudi