V korak z mladimi.

Na srečanju z Bogom o izpovedi vere

Letošnje kateheze za študente in mlade v poklicih, ki jih pripravlja salezijanec Klemen Balažič, imajo skupni naslov Zakaj hoditi k maši? Decembrsko srečanje je zaradi omejitev za zajezitev pandemije že drugič zapored potekalo preko družbenih omrežij. Tokrat ne brez težav, a o tem ob koncu.

Tokrat je Klemen na drugačen način predstavil izpoved vere, ki jo vsako nedeljo »zdrdramo« pri sveti maši. A ta izpoved je že od prvih stoletij krščanstva povezana z zakramentom svetega krsta. Katehumeni, ki so na velikonočno vigilijo v obredu krsta pogumno izpovedali vero. Pogumno zato, ker so mnogi že v naslednjih dneh, tednih ali mesecih za to vero dali svoje življenje kot mučenci. Kot primer je navedel življenje sv. Atanazija, ki je bil za eno besedo vere pripravljen dati življenje. Več let je bil zaradi tega v pregnanstvu, saj se ni vdal tedanjim krivoverskim naukom.

Danes nam verske resnice ne dišijo. A dejansko živimo v času, ko je tako znotraj kot zunaj Cerkve polno dogem in živimo po njih ali zavestno ali pa nezavedno. Če jih pravilno upoštevamo, ne kratijo našega svobodnega duha in ustvarjalnosti. Dogme so za nas izziv, da vera ne postane preveč preprosta in zbanalizirana. V družbi je veliko nezaupanje do Cerkve, tako kot politike, sodstva, ekonomije … zato smo poklicani, da zavzamemo odnos do dogem. Nezaupanje nas spodbuja k poglabljanju o naši veri, k iskanju … Prva sta vero v Vstalega Kristusa izpovedala iskalka Marija Magdalena in dvomljivec apostol Tomaž.

Nič ni narobe, če imamo dvome o veri, narobe je, če je to le izgovor, da nehamo iskati. V nadaljevanju se je ustavil pri nekaterih resnicah v izpovedi vere in skušal konkretno razložiti, zakaj je temu tako. Večer se je kot po navadi zaključil s kratko adoracijo in blagoslovom za dobro poglabljanje v adventnem času.

Ker je bil zaradi tehničnih težav neposreden prenos moten in slabo razumljen, se je ekipa odločila, da Klemenov nagovor posname še enkrat ter tako mnogim omogoči, da se bodo ob njej lažje pripravili na Njegov prihod, ki bo letos gotovo poseben.

Morda vas zanima tudi