V korak z mladimi.

Pesem veselja in pesem sanj

Slavnostni koncert ob 20-letnici delovanja Glasbene šole Rakovnik

Glasbena šola Rakovnik je s slavnostnim koncertom v Slovenski filharmoniji zaokrožila celoletno praznovanje 20-obletnice svoje ustanovitve. Otroci in mladi so s svojimi učitelji pripravili zajeten in pester program, katerega repertoar je obsegal tako duhovne in ljudske kot klasične in zabavne skladbe. Program je z umetelnim zgodovinskim prerezom Glasbene šole Rakovnik povezoval radijski napovedovalec Blaž Lesnik.

V začetku je vse navzoče pozdravil in nagovoril ravnatelj Andrej Benedik:

»Dragi otroci, spoštovani starši, dragi prijatelji, ljubiteljice in ljubitelji glasbe, lepo vas pozdravljam na svečanem koncertu ob 20-letnici Glasbene šole Rakovnik.

Gotovo ne mine dan, da se ne bi vsaj na kratko srečali z glasbo. Tisti, ki se malo bolj intenzivno ukvarjamo z njo in jo poskušamo posredovati otrokom, smo stalno obkroženi z najrazličnejšimi melodijami. Čeprav vsi, tako mladi kot malo starejši, ki smo se kdaj koli učili igranja inštrumenta, vemo, kako zahtevna je lahko glasba, vemo tudi, da njena lepota daleč presega ves vloženi trud in da je zadovoljstvo ob naučeni skladbi ali izvedenem koncertu neprimerno večje od minulih naporov.

Minilo je 20 let, odkar se je na Rakovniku začela pisati simfonija raznovrstnih melodij, ki jih je tekom let s seboj prinašala res pisana druščina več kot tisoč otrok, ki so bili ali so še vpisani v našo šolo. Prihajali so z različnimi cilji: nekateri so se želeli z glasbo srečati bolj za lastno veselje, drugi pa so imeli visoke ambicije in so si ustvarili tudi možnosti profesionalnega ukvarjanja z glasbo. Z učitelji smo si vedno prizadevali, da so otroci lahko čim bolj izkoristili svoj talent: eni večjega, drugi manjšega, predvsem pa je bil naš cilj, da so vsi imeli možnost muzicirati bodisi kot solisti v okviru raznovrstnih koncertov, gostovanj in tekmovanj bodisi v različnih ansamblih, ki so pogosto sodelovali tudi v rakovniški župniji.

Tako lahko rečem, da je vsak učenec lahko našel svoj prostor pod »soncem« rakovniške glasbene šole. In če bi na tem mestu govoril le o dosežkih naših učencev na različnih tekmovanjih in o glasbenikih, ki so izšli iz naše šole in nadaljujejo ali so končali svoje glasbene študije pri nas ali v tujini, bi naredil krivico vsem tistim, ki so si prav tako prizadevali in se trudili v okviru svojih zmožnosti čim bolje naučiti se igranja ali petja. Vemo, da v današnjem kapitalističnem svetu največ štejejo dosežki, po mojem mnenju preveč, kajti vsi vemo, da se včasih za dosežki in visoko statistiko pobranih nagrad na tekmovanjih skriva tudi marsikatera žalostna zgodba, ko lepoto glasbe zamenjajo frustracije in odpor do glasbe. In prav temu se na Glasbeni šoli Rakovnik poskušamo izogniti, zato se vedno trudimo, da vsak učenec dobi priložnost, ne glede na velikost njegovega talenta.

Iskrena hvala najprej g. Metodu Ogorevcu, ki je prvi videl veliko priložnost, da bi bili lahko številni otroci, ki so redno ali pa zgolj slučajno zahajali na Rakovnik, deležni glasbene vzgoje in je vložil največ truda v ustanavljanje šole.

Zahvala tudi mojima predhodnikoma: prvi ravnateljici, gospe Poloni Stegu in ravnatelju g. Marku Ušeničniku. Zahvala vsem nekdanjim in sedanjim učiteljem ter salezijancem, ki ste povezani z glasbeno šolo, na čelu z direktorjem Zavoda Salesianum, g. Markom Košnikom. Vsi skupaj ste in še sooblikujete čudovit mozaik rakovniške glasbene šole.

Nazadnje velika zahvala tudi vam, dragi starši. To, da svojim otrokom omogočate možnost glasbenega izobraževanja na različnih nivojih, je njihova neprecenljiva popotnica za življenje. Zahvaljujemo se vam za zaupanje v minulih 20-ih letih in upamo, da bosta naš trud in delo z mladimi odzvanjala tudi v prihodnjih letih in desetletjih ter da bodo vaši otroci od nas odhajali ‘uglašeni za življenje’.«

Pred zaključnim nastopom godalnega orkestra in mladinskega zbora Glasbene šole Rakovnik, ki so zaigrali in zapeli Oče vseh narodov, je zbrane nagovoril tudi salezijanski inšpektor Marko Košnik z naslednjimi besedami:

»Ni časa, da bi se v tem trenutku vračal v zgodovino. Za to je bila priložnost skozi celo šolsko leto 2018/2019, ko smo  v Glasbeni šoli Rakovnik s posebnimi dogodki zaznamovali in počastili to obletnico. Kot višji predstojnik salezijanske družbe na Slovenskem in kot direktor Zavoda Salesianum želim v tem trenutku izraziti predvsem hvaležnost. S tem želim ovrednotiti in zaobjeti 20-letno obdobje rasti in razvoja. Mnogi izmed vas ste del te rasti. Seme, ki je bilo vsajeno pred dvajsetimi leti, je zraslo v drevo. Tu so že mnogi dobri sadovi. Hvaležen sem salezijancem, ki so v preteklih letih zasejali to seme in spremljali njegovo rast. Hvaležen sem vsem učiteljem in profesorjem, ki so z ljubeznivostjo in strokovnostjo pustili svoj pečat na učencih. Iskrena hvala vsem ravnateljem in vodjem, ki so pospeševali dober razvoj. Hvaležen sem staršem, ki so z zaupanjem v dobro vzgojno okolje in kvaliteto glasbeno poučevanje vpisovali svoje otroke. Hvala učencem, ki radi in navdušeno prihajajo v učilnice in s svojim glasbenim poustvarjanjem prebujajo v nas nepozabne občutke veselja, neizmerne sreče in navdušenja nad neizmernim bogastvom talentov, ki jih skriva v sebi njihovo obdobje mladosti. Hvaležen sem don Bosku za njegovo ljubezen do mladih – karizmo, da smemo tudi z Glasbeno šolo Rakovnik nadaljevati njegovo pesem veselja in pesem sanj.

Iskrene čestitke vsem! Čestitke tebi, draga Glasbena šola Rakovnik in še na mnoga leta!«

Fotogalerija na FB Don Bosko Slovenija

Foto: Patricija Belak

Morda vas zanima tudi