V korak z mladimi.

Salezijanci skrbijo za mlade begunce: Brhanejeva zgodba

Foto: © Migrant Offshore Aid Station (MOAS)

Malo več kot leto dni je od tega: 5. julija 2020 je Brhane, mladenič iz Eritreje, skupaj s skupino mladih beguncev, bredel po Sredozemskem morju in iskal pot v boljšo prihodnost v Evropi. Bili so prepuščeni sami sebi v razburkanem morju. Osem metrski valovi so jih premetavali sem in tja, ko so jih čudežno rešili delavci libanonske tovorne ladje »Talia«, ki prevaža živino. Begunci so bili v obupnem stanju, nekateri že na kraju z zdravjem in podhranjeni.

Med njimi je bil tudi Brhane. Ko se je izkrcal na Malti, je bil suh in prestrašen. Fotografija, kako ga nesejo z ladje, je v kratkem času postala viralna na družbenih omrežjih. Poimenovali so jo »Morska pietà«. Brhane ni imel moči, da bi sam sestopil z ladje, ki mu je rešila življenje.

Po okrevanju v bolnišnici je Brhane začel obiskovati dnevni program, ki ga vodijo salezijanci na Malti skupaj z dvema nevladnima organizacijama: Jezuitska služba za begunce in MOAS (Migrant Offshore Aid Station). V tem progamu mladim pomagajo s hrano, zdravili in obleko ter osnovnimi potrebščinami, sledijo tečaji »Začni hoditi sam«, učenje angleščine in zmožnosti vključevanja v družbo.

Brhana še danes spremljajo don Boskovi salezijanci v hiši mame Marjete. Ta vrsta pastoralnega dela je danes postala pravi misijonski izziv, ki ga večkrat omenja papež Frančišek. Salezijanski ravnatelj Savio Vela pravi: »Salezijanci skrbimo za najrevnejše mlade begunce, ki prispejo do naše obale. Skrbimo zanje, jim pomagamo, izkazujemo ljubeznivost in z njimi načrtujemo prihodnost. Da, nudimo jim upanje …«

Hiša mame Marjete in hiša »Osanna Pia« v Sliemi nudita prostor za bivanje in asistenco mladim beguncem, ki pridejo na Malto v iskanju boljše in varnejše prihodnosti.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi