V korak z mladimi.

Salezijanska svetnika zavetnika SDM 2019

V Panami se je začel najposebnejši dogodek na svetu: svetovni dan mladih. Na tisoče mladih z vsega sveta se je na vabilo papeža Frančiška zbralo v tej srednjeameriški državi k praznovanju vere v Kristusa.

Celotnega dogodka ne bi bilo brez Božje pomoči in na priprošnjo svetnikov, ki jih izberejo za vsak svetovni dan. Za svetovni dan v Panami so jih izbrali osem. Med njimi sta tudi dva iz salezijanske družine: sveti Janez Bosko in blažena sestra Marija Romero.

Malo je takega, kar o don Bosku še ne bi vedeli: italijanski duhovnik, ki je živel v 19. stoletju, je svoje življenje posvetil najrevnejšim mladim in jim pomagal, da so postali dobri kristjani in pošteni državljani. Zato je ustanovil salezijansko družbo in salezijansko družino. Njegov preventivni vzgojni sistem temelji na razumu, veri in ljubeznivosti. Danes so salezijanci navzoči v 136 državah sveta. Za svetnika ga je razglasil Pij XI. Leta 1934, papež Janez Pavel II. pa ga je imenoval »oče in učitelj mladih«.

Blažena sestra Marija Romero Meneses se je rodila v Nikaragvi v začetku 20. stoletja. Ko je bila še majhna, so v njeno deželo prišle sestre Hčere Marije Pomočnice. Navdušena nad salezijansko karizmo je opravila noviciat v Salvadorju. Večne zaobljube je izpovedala v Granadi in leta 1931 odpotovala v Kostariko. V tej deželi se je popolnoma posvetila najbolj ubogim. Delovala je na socialnem področju, ustanavljala zdravstvene svetovalnice, tečaje za strokovno izobraževanje, zbirala oblačila in živila, se zavzemala za dekleta z ulic … Papež Janez Pavel II. Jo je leta 2002 razglasil za blaženo.

Poleg dveh svetih iz salezijanske družine so zavetniki letošnjega SDM še sveti Oskar Romero, sveti José Sánchez del Río, sveti Juan Diego, sveta Roza iz Lime, sveti Martin Porres in sveti Janez Pavel II. »iznajditelj« svetovnih dnevov mladih.

Vir: salesianos.info

Morda vas zanima tudi