V korak z mladimi.

Sol na rani: vera onkraj udobja

Novembrsko Srečanje z Bogom

Na dan, ko molimo za rajne, 2. novembra, si je okoli 70 mladih vzelo čas za duhovni večer. Razmišljali smo o veri, ki človeka vabi, da zapusti sebične gotovosti in sledi Bogu, ki je vir svobode. Božja beseda in kateheza sta nas povabila v osebno molitev pred Najsvetejšim. Skozi ves večer pa nas je spremljala duhovna glasba res dobrih glasbenikov, ki so soustvarjali Srečanja z Bogom.

V središču večera je bil Abraham, oče verujočih kristjanov, judov in muslimanov. Je mož, ki nas uči, kaj pomeni verovati. Poglejmo si nekaj korakov njegovega duhovnega življenja.

Zanimivo je, da je prva beseda, s katero Bog po Abrahamu nagovori človeštvo: »Pojdi!« (lekh lekha). »Gospod je rekel Abramu: ›Pojdi (lekh lekha) iz svoje dežele, iz svoje rodbine in iz hiše svojega očeta v deželo, ki ti jo bom pokazal‹« (1 Mz 12,1). Dobesedni prevod »lekh lekha« se glasi »pojdi ven iz sebe«. Abraham se tako odpravi na dvojno potovanje: fizično, z odhodom iz domačega kraja, in duhovno, z notranjim odkrivanjem samega sebe.

Ugotovili smo, da nas Abrahamov lik vabi k temu, naj odidemo iz svoje dežele, zapustimo svoje gotovosti in se odpravimo na pot. Vera ni odgovor, ampak usmeritev. Je potovanje v nas same. Vse, kar nam Gospod daje doživljati na zunaj, je podoba notranjega dogajanja. Če tega ni, je vse zunanje nestabilno, ker nima temeljev. Vera pa je tudi seme obljube, ki jo Bog zaseje v vsakega izmed nas. V naše srce položi obljubo, ki pa je ne uresniči takoj. Medtem ko čakamo na njeno uresničitev, tako kot Abraham doživljamo »mučeništvo hrepenenja«, notranji boj, v katerem zorimo in se očiščujemo. Bog uničuje naša pričakovanja in predstave o tej obljubi, ki jih ustvarja naša domišljija. Uresniči jo ob svojem času in na za nas najboljši način.

Vsak izmed nas se je lahko prepoznal tudi v Abrahamovi zgodbi, ki nas vabi, da obujemo čevlje in se opravimo na pot vere.

Naslednjič se bomo srečali na Rakovniku 7. decembra, ko bomo razmišljali o upanju. Ker pa so nekateri izrazili željo, da bi radi preživeli več časa v odkrivanju Božjih globin, bomo od 10. do 12. decembra organizirali na Bledu duhovni vikend za študente in mlade v poklicu.

Klemen Balažič SDB, delegat za poklicno pastoralo, foto: Neža Lajevec

Morda vas zanima tudi