V korak z mladimi.

»V tišini Bog ne molči!«

Salezijanske duhovne vaje preko spleta

Takoj po velikonočnem ponedeljku je koordinacijska ekipa salezijanskega mladinskega gibanja Evrope in Bližnjega Vzhoda pripravila posebne duhovne vaje. Vodil jih je salezijanec Fabio Attard, nekdanji vrhovni svetovalec za mladinsko pastoralo.

Na duhovnih vajah od 14. do 17. aprila 2020, ki so potekale preko spletnega orodja Zoom, so se zbrali mlade, sotrudniki, sestre in salezijanci z vsega sveta: od Avstralije in Vietnama do Mehike, Kanade in Evrope se je širil glas in molitev.

Dnevno se nas je zbralo okoli 80, a je duhovne vaje opravljalo še več 120 posameznikov, ki se žal niso mogli udeleževati spletnih srečanj. Vsak dan opoldne je potekala kateheza, ki jo je pripravil voditelj. Že prej smo dobili gradiva z vsebinami in vprašanji, da smo lahko po slišanem v tišini sami razmišljali in molili. Ob treh popoldne smo bili ponovno povabljeni, da se zberemo in si podelimo svoja razmišljanja. Po tem smo lahko zastavili še kakšno vprašanje ali izpostavili dileme.

V štirih dneh smo se ustavili pri štirih likih. Prvi dan smo se srečali s Samuelom in Božjim klicem in razmišljali, kako smo tudi mi poklicani, da odgovorimo na Božji klic. Drugi dan smo osvežili znane don Boskove sanje pri devetih letih: kako pomembno je, da imamo ob sebi nekoga, ki nas spremlja in nam pomaga na duhovni poti. Tretji dan je bil na vrsti svetopisemski odlomek o Samarijanki, ki prosi Jezusa žive vode. Povabljeni smo bili, da Jezusa sprejmemo v svoje življenje kot izvir žive vode. Nič nam ne bo vzel, ampak vse dal. Četrti dan smo zaključili z Dominikom Saviom in njegovim preprostim zgledom, ki nas vabi k svetosti.

Na koncu nas je čakalo še presenečenje, saj se nam je pridružil vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime, ki je vsem udeležencem podelil blagoslov Marije Pomočnice.

Kljub tej situaciji, ko so nekateri sami, drugi doma, tretji delajo od doma, četrti hodijo v službo, se je čutilo, da nas združuje salezijanski duh. Podelitve so bile osebne, iskrene, drug od drugega smo dajali in sprejemali, se spodbujali in bili hvaležni za to izkušnjo.

Vse video posnetke nagovorov in gradiva v opisu lahko najdete na YT Salesian Youth Movement Europe and Middle East.

Blažka Merkac

Morda vas zanima tudi