V korak z mladimi.

Graditi prihodnost z migranti in begunci

Marca je bila Italija in ves svet priča eni največjih pomorskih tragedij, brodolomu ladje Cutro, v katerem je umrlo veliko ljudi, med njimi več deset mladostnikov. Mediji, tudi katoliški, so snemali te žalostne epizode in jih komentirali, se ustavljali ob bolečini in trpljenju ter se spraševali, kako spodbuditi sočutje, pa tudi sprejem konkretnih ukrepov.

Tretji članek iz serije, ki jo je zasnoval in napisal salezijanec Maciej Makuła SDB, član oddelka za družbeno obveščanje v svetu vrhovnega predstojnika salezijanske družbe, je posvečen prav temu vprašanju: komuniciranju, povezanemu z migracijskimi procesi, in temu, kako z migranti in begunci graditi samo prihodnost medijev.

V aprilskem članku, ki se začne prav s tragedijo v Cutru in nadaljuje z analizo dokumenta Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju z naslovom Graditi prihodnost z migranti in begunci, avtor razmišlja o vlogi medijev v pripovedi o migracijah.

»Mediji,« poudarja don Makuła, »lahko vedno bolj postajajo platforma za izražanje samega sebe, ter za oblikovanje pozitivne podobe migrantov in beguncev, ki se zoperstavlja stereotipom, diskriminaciji in kršitvam človekovih pravic.«

Tema migrantov in beguncev je danes bolj kot kdaj koli prej zelo aktualna in tesno zadeva salezijance in celotno salezijansko družino, ki na mnogih koncih sveta sodeluje pri pomoči in sprejemanju ljudi, ki so v begu pred vojnami, težavami in trpljenjem prisiljeni zapustiti svoje matične države.

Prispevke objavlja salezijanska agencija InfoANS, v slovenskem prevodu Andreja Baligača pa so na voljo na spletni strani Založbe Salve.

Oblikovanje prihodnosti medijev z migranti in begunci

Morda vas zanima tudi