V korak z mladimi.

Ikona svetega Artemija Zattija za papeža

Ob kanonizaciji Artemija Zattija je Lara Sacco, poklicna ikonografinja, ročno napisala dve ikoni novega salezijanskega svetnika ter ju podarila vrhovnemu predstojniku in papežu. Papež Frančišek jo je prejel ob posebni avdienci za salezijansko družino v soboto, 8. oktobra 2022, iz rok vrhovnega predstojnika, sam vrhovni predstojnik Ángel Fernández Artime pa jo je prejel v nedeljo, 9. oktobra 2022, kot darilo salezijanske družbe. V nadaljevanju predstavljamo številne pomene ikone svetega Artemija.

Artemij Zatti je upodobljen z obrazom mladeniča, čeprav je svetost lastnost, ki ga je spremljala vse življenje. Vsako razvojno obdobje je doživel v polnosti: otroštvo in najstništvo v Italiji, mladost, zrelost in starost v Argentini. Zrelost v Kristusu doseže v smrtni bolezni, zaradi katere je, kot pravi, »iztisnjena limona«. Zadnje obdobje njegovega življenja kot popolno daritev povzame vsak trenutek, ki ga je živel v Jezusu, z Jezusom in za Jezusa ter ga je ljubil in srečal v vsakem bolniku. Zlata avreola izraža polnost nebeškega življenja, kjer doživlja polnost življenja in še naprej prosi za vse.

Bela halja je oblačilo njegovega vsakodnevnega dela, ki ga sestavljajo strokovnost, usposobljenost, predanost in naklonjenost bolnikom ter odrekanje zanje. Skrb ni namenjena le telesu, temveč tudi duši in se dotika celotnega človeka.

Jezusov evangelij v njegovih rokah je pot, resnica in življenje, v katerega je Artemij verjel, obljubil, da ga bo živel, in ga uresničil kot dobri Samarijan številnim bratom in sestram, ki jih je srečal na svoji poti. Vesela novica je postala meso zaradi neomejenega zaupanja v Božjo previdnost.

Rožni venec je bila njegova preprosta, globoka in sinovska molitev k Mariji, ki jo je doživljal kot mamo, pomoč kristjanov. Zaupal se ji je v težkih trenutkih, se veselil čudežev, ki jih je Gospod storil v življenju ljudi, premišljeval o Jezusovem trpljenju in ga sprejel v trpljenju svojih otrok ter se veselil moči vstajenja, ki prečka vso zgodovino in vodi proti dnevu Kristusa Gospoda.

S kolesom je potoval od skupnosti do bolnišnice, obiskoval bolnike na njihovih domovih in jim pomagal. Hkrati je to znamenje njegove skrbnosti, hitrega potovanja na kraje, kjer so ga potrebovali, da bi bil blizu potrebnim dušam. Na desni strani slike je don Boskovo geslo salezijanske družbe: predanost do duš z odpovedjo vsemu, začenši samemu sebi.

Nad geslom so v ozadju zdravnik in dve sestri: predstavljajo sodelavce v zdravstvenem sektorju in so prava izobraževalna skupnost. Dobro se nikoli ne dela samo, ampak vedno cerkveno, sinodalno, skupnostno, skupaj. Posvečene osebe in laiki so življenjska stanja kristjanov, ki skupaj z duhovniki sestavljajo čudovit mozaik Cerkve.

Bolnišnica sv. Jožefa je kraj, kjer so salezijanci utelešali gostoljubni obraz Cerkve. Bila je poljska bolnišnica v pravem pomenu besede, dokler ni postala mobilna in se preselila drugam. To je bilo polje, na katerem je Artemij sejal veselje, zdravil bolezni telesa in duha ter izkazoval dobrodelnost tistim, ki so jo najbolj potrebovali.

Na levi strani stoji mladenič z očitnim povojem: mladi so kanal salezijanskega poslanstva, bolezen pa je posebno področje, na katerem je Artemij dokazal, da je salezijanec brat, posvečena oseba za mlade, zlasti najrevnejše.

ANS

Morda vas zanima tudi