V korak z mladimi.

Leto 2020: mladi v prvi vrsti

Vi ste naša prva vrsta v boju za spremembo družbe, ki se je polenila in je skoraj brez upanja. Ne prepustite se vplivom splošnih trditev in pojdite naprej. Prisluhnite glasovom, ki vam zbujajo zaupanje. Ustavite hitro pogrezanje našega skupnega doma, ozavestite svoje vrstnike, predvsem pa odrasle v njihovih vlogah politkov, voditeljev, funkcionarjev in podjetnikov o potrebnosti takojšnjega ukrepanja.

Kakšni mladi bi morali biti junaki zgodovine?
Mladi agnostiki? Da.
Mladi z gorečo vero? Da.
Mladi, ki so daleč od Cerkve? Da.
Vsak mlad ima kaj reči drugim, odraslim, duhovnikom, sestram, škofom in papežu. Vsi jih moramo poslušati! Žalostno je opazovati mlade ‘na kavču’ ali ‘mlade v pokoju’. Mladi morajo biti vedno v pogonu, mladi so junaki sedanjosti. Bodite pogumni in ne bojte se!

Papež Frančišek, Molitvena vigilija ob XXXII. svetovnem dnevu mladih v Rimu, aprila 2017

Mnogi ste začeli sanjati v naših šolah in župnijah. Prišel je čas, da pomagate znova sanjati nam, duhovnikom in redovnikom. Pomagajte nam, da se bomo osvobodili svoje zaspanosti in zapustili svoje cone udobja ter se napotili na pot z vami po zgledu našega ustanovitelja don Boska.

Bodite ustvarjalni in razvijajte svoje talente. Prevzemite pobudo ter s pomočjo novih informacijskih in komunikacijskih tehnologij širite sporočila. Uporabite risanje, gledališče in film. Tvegajte v odkrivanju novih jezikov in novih oblik komunikacije, s katerimi boste širili svoje sporočilo in trditve: pomembna so, zato ne smejo biti zamolčana.

Sanjajte nove možnosti, ki bodo vključevale vsakogar ter zaključile procese izključevanja. Spodbujajte spoštovanje in zaščito najšibkejših. Podprite tiste, ki iščejo in načrtujejo boljšo prihodnost.

Salezijanci smo ponosni na vas mlade v Evropi, čestitamo vam mladim v Aziji in Oceaniji, smo z vami, mladi v Ameriki in Afriki in z vsemi, ki iščejo in gradijo boljši svet, v katerem bo vsak spoštovan. Verjamemo, da želja po enakosti in pravičnosti ni le futuristični humanistični ideal, temveč prihaja iz globoke ljubezni do življenja, ki ga je Bog položil v vsakogar in ga želimo živeti v svojem vskadanu.

Ne ponovite napake, ki jo je storila naša generacija: kričali smo parole in razpravljali, a nismo bili dosledni.

In končno: ustvarjajte zmedo, povzdignite glas, premaknite se in se družite, ob koncu pa pustite vse čisto in urejeno.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi