V korak z mladimi.

Miholov praznik v Veržeju

Bogat duhovni, kulturni, rokodelski in turistični program skozi ves dan

Miholov praznik v Veržeju po zglednem lokalnem povezovanju občine, salezijanske ustanove, društev in organizacij, vsako leto dobiva večjo veljavo in pomen. Praznik sv. Mihaela, ki je zavetnik župnije Veržej, je postal duhovni temelj za bogato rokodelsko, kulturno in turistično dejavnost. Tudi letos se je odvil bogat program, ki je privabil mnogo udeležencev, ponudnikov in obiskovalcev.

Dan se je začel z zaključnim dogodkom Projekta sodelovanja LAS Zgodbe rok in krajev v Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum, ki sta se ga poleg vodij in predstavnikov lokalnih akcijskih skupin udeležila tudi poslanka NSi Ljudmila Novak in predsednik državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan. Sodelovanje na področju rokodelskih centrov Slovenije je obrodilo prve sadove na področju urejanja rokodelstva, prav tako pa so v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej odprli skupno rokodelsko razstavo.

V župnijski cerkvi sv. Mihaela so se domačini, romarji in gostje, člani folklornih skupin, zbrali k žegnanjski sveti maši, ki jo je daroval predstojnik slovenskih salezijancev, mag. Marko Košnik. V homiliji je izpostavil pomen upodobitve nadangela sv. Mihaela v glavnem oltarju, ki v eni roki drži meč, v drugi pa tehtnico. Meč, orožje, ki odseka in razdeli, predstavlja možnost naše izbire in človekove svobode. Lahko smo zazrti v svojega Stvarnika ali pa v samega sebe. Seveda iz tega izhajajo posledice, ki jih ta meč prinaša.

Drug simbol, ki je upodobljen ob sv. Mihaelu, pa je tehtnica, ki tehta. Tako kot imamo možnost svobodne izbire, imamo tudi možnost tehtanja, izbiranja dobrega ali slabega. In prav nadangel sv. Mihael (»Kdo je kakor Bog?«) nam prihaja na pomoč pri razločevanju. Tudi pri tehtanju smo namreč velikokrat zagledani vase, gledamo na osebni interes, radi kritiziramo in tako zastrupljamo medsebojne odnose. Ob zaključku je mag. Košnik povzel še praznični evangelij, v katerem nas Jezus vabi k preroštvu. Prerok je tisti, ki zna odsekati in pretehtati, ki zna prevzeti odgovornost in delati za druge v Božji moči. Tudi mi danes smo poklicani, da bi sledili Gospodu in po zgledu sv. Mihaela znali odsekati ter pretehtati med stvarmi, ki nas vodijo stran od Njega.

Praznično druženje se je nadaljevalo na župnijskem dvorišču, kjer so gospodinje pripravile bogato zakusko za vse, nato pa se je program nadaljeval pred Rokodelskim centrom DUO. Po povorki folklornih skupin jih je mag. Košnik blagoslovil in se jim zahvalil za ohranjanje slovenske kulture in tradicije. Program se je tradicionalno nadaljeval z razglasitvijo najboljše prleške tünke in mesa iz zaseke, nastopil je pihalni orkester KUD Muzika iz Križevcev pri Ljutomeru, ob koncu pa so na MiHeC festu nastopile še otroške folklorne skupine.

Bogato je bilo tudi sejemsko dogajanje. Poleg stojnic, kjer so rokodelci ponujali svoje izdelke in se predstavili lokalni ponudniki, so rokodelci iz slovenskih rokodelskih centrov v živo prikazali izdelovanje iz naravnih materialov. Terme Banovci pa so z gostinsko ponudbo zadostile množici obiskovalcev, ki so v Veržeju lahko preživeli bogat dan, kjer je vsak našel nekaj zase.

Morda vas zanima tudi