V korak z mladimi.

Mislimo torej raziskujemo

Knjiga, ki otroke sili k razmišljanju

Reni Descartes, Fredi Nietzsche, Konfucij, David Hume, Karli Marx in Sokrat mlajši so skupina 10 do 12-letnih otrok, ki jim je skupno, da so sirote in veliki misleci. So otroci, obdarjeni z izjemno radovednostjo in se sprašujejo o vsem ter iščejo odgovore, ki so pogosto nova vprašanja. Skupino vodi Zofija Hipatija. 16-letno dekle je zelo inteligentno. Sama se je domislila, da ustanovi agencijo na podlagi filozofskih misli. Predana je reševanju ugank. Nekaj ​​primerov je že rešila, zasluženi denar pa porabila za plačilo najemnine hiše, v kateri živi z drugimi sirotami.

Detektivsko akademijo Filo&Zofija sestavlja sedem otrok, ki s svojim posebnim in skoraj revolucionarnim načinom razmišljanja rešujejo najbolj zagonetne skrivnosti. To so protagonisti knjige Morilčevi plišasti medvedki, ki jo je napisala Cuca Canals, prevedla Edita Fidler, izdala pa založba Salve. Primerna za vse tiste male mislece in ljubitelje knjig, ki si želijo besedil, polnih intrig, težko razložljivih dokazov, skoraj nemogočih ugank in zaokroženih zgodb.

Otroci so na sledi neusmiljenega morilca v mestecu Barvill. Ni le navaden zločinec, je zelo nevarno bitje! Posveča se ubijanju otrok v mestu in ob truplih pušča svoj pečat ali znak identitete: plišastega medvedka.

Toda tema »ubijanja« junakov te zgodbe ne prestraši preveč, temveč jih prisili k razmišljanju in premagovanju samega sebe, da bi našli pravi odgovor! Vrednote, kot so trud, vztrajnost in nepopustljivost, so med njihovim raziskovanjem zelo prisotne.

Skupini otrok je skupno to, da so sirote. Začetek knjige bralca malce šokira, a ker ne želimo razkriti vsega, povejmo le, da je njen začetek podoben začetku filma Ledeno kraljestvo in da so otroci poimenovani po znanih filozofih in/ali mislecih iz zgodovine. Tako spoznamo Renija Descartesa, Zofijo Hipatijo, Fredija Nietzscheja, Karlija Marxa, Sokrata mlajšega, Konfucija in Davida Huma.

Knjiga je odlično sredstvo, da otrokom predstavite nekatere od likov, ki jih bodo jutri preučevali v srednji šoli! Gotovo bo kdo od njih pobrskal na internetu in preveril, ali je res, da so obstajali, čeprav o njih še niso brali.

Za zaključek knjige je priložen dekalog iz akademije. Poudarja, da je pomembno razmišljati, razmišljati in razmišljati, »celo, ko pečemo jajca«; da karkoli dojemamo kot samoumevno; da spoštujemo in ne vsiljujemo svojih idej; da iz svojega besednjaka izženemo besedo »nemogoče«; da ne obupamo in vedno iščemo rešitev težave; da enako obravnavamo fante in dekleta; da smo radovedni in izkoristimo trenutek, ki ga živimo; da se vedno učimo ob vsem, kar nam ponudi življenje in da razmišljamo, da bi skupaj ustvarili in zgradili boljši svet.

Na straneh tega romana nas španska avtorica Cuca Canals uči, kako pomembna in zanimiva je filozofija ter kako preprosto in koristno jo lahko uporabimo v vsakdanjem življenju.

Mešanje filozofije s skrivnostnim zapletom je zelo domiselna igra, ki se odlično obnese, saj vsak od članov detektivske agencije v preiskavo vnese svoj način razmišljanja in tako tvori zelo popolno ekipo. Poleg tega je tempo zelo živahen in vas vabi, da beremo naprej, da bi odkrili zločinca, preden bo prepozno.

Morilčevi plišasti medvedki je prvi zvezek zbirke Filo&Zofija. Če boste željni več podobno napetih zgodb, ne zamudite drugega dela te čudovite zbirke! Imenuje se Primer tovarne smrti, v kateri detektivska agencija Filo&Zofija raziskuje izginotje nekaterih zaposlenih v tovarni, kjer so delali.

Vir: www.salve.si

Morda vas zanima tudi