V korak z mladimi.

Mladostniško ustrahovanje

Ob izidu knjige »Ne jezite Petre«

Nova knjiga, mladinski roman Ne jezite Petre, ki jo je izdala salezijanska založba Salve, govori o ustrahovanju, a ga opisuje v njegovih odtenkih, sicer bi se lahko izgubilo v praznih besedah. Mesece ali leta dihanja razvrednotenja, izključenosti in brezbrižnosti pomeni ustrahovanje. Izkoriščanje, manipulacija in zavajanje pomeni ustrahovanje. Pogosto niti žrtve niti storilci nimajo orodij, da bi prepoznali negativno vrednost teh odnosov. In kar je najbolj žalostno, ustrahovanje lahko pogojuje celotno življenje.

Petra je »nepomembna« gimnazijka – tako se vsaj počuti. Živi sama z očetom, odkar ju je pred desetimi leti zapustila mama in žena. Na domači zabavi ob njenem šestnajstem rojstnem dnevu se je sošolec Tommaso, v katerega je zaljubljena, iz nje grobo ponorčeval. Zaradi tega ji je bilo naslednji dan pred sošolci tako nerodno, da je pouk »špricala« in namesto v šolo »po naključju« zavila v boksarsko vadbišče. To je njeno življenje korenito spremenilo! Petra se je znašla v svetu boksa, ki se ji je zdel nasilen. A pomagal je je priti do novih spoznanj, se soočiti s strahovi, jezo in se svojih težav lotevati s pestmi – a ne fizično! Tudi sošolci so to dekle, ki so jo prej ustrahovali in odrivali, začeli spoštovati.

Avtor Riccardo C. Mauri se je rodil v Milanu leta 1983. Po srednji šoli je diplomiral iz filozofije znanosti. Od leta 2011 deluje kot avtor in scenarist na spletu in televiziji. »Ne jezite Petre« je njegov prvi pravi roman, ki ga je napisal sam, zato v določeni meri vsebuje tudi njegove izbire, okuse in strasti. Glede izbire naslova avtor pravi, da so mu všeč odločni naslovi, ki v sebi nosijo tveganja. Zato si želi, da se ob njem vsak vpraša: »Kdo je ta Petra? In zakaj je ni dobro razjeziti?«

Prehod iz mirnosti v jezo je eden od motivov v knjigi, a to velja za življenje na splošno. Je nasilno čustvo, saj ob mirovanju škodujemo sami sebi, če pa reagiramo, lahko škodujemo drugim.

Predgovor je napisala italijanska boksarska prvakinja Irma Testa: »Boks je nedvomno trd šport. Ko sem med treningom prvič prejela tako silovit udarec, da so se mi zašibile noge – in to od svoje sestre –, sem se tako razjezila, da sem si snela rokavice, ji skočila na hrbet in jo začela vleči za lase! Ker ji bila v ringu močnejša od mene, sem si pač morala izmisliti kako drugo obliko maščevanja. Lepota tega športa je v tem, da človeka uči moralnih vrednot, dober trener pa je tisti, ki zna te vcepiti svojemu varovancu. Samo tako lahko ta postane uspešen boksar. Kdor ni skromen, spoštljiv in požrtvovalen do drugih v vsakdanjem življenju, tudi v ringu nima veliko povedati … Pa še prijateljski nasvet: Za vas je bolje, da Petre ne jezite!«

Zgodba je posvečena najstnikom in staršem najstnikov, ki se želijo podrobneje poglobiti in spoznati to temo.

Več na spletni stani založbe Salve.

Morda vas zanima tudi