V korak z mladimi.

Na strani mladoletnikov

»Kdor nima utemeljenega upanja, da bo lahko z Božjo pomočjo ohranil krepost čistosti v besedah, dejanjih in mislih, naj ne opravlja poklica v tej družbi, ker bi se pogosto znašel v nevarnosti.«
Tako je zapisal don Bosko v prvem besedilu konstitucij leta 1875.

Te besede so resnične, saj salezijanci opravljamo svoje poslanstvo predvsem v stiku z mladoletnimi in pogosto v okoljih materialne in moralne revščine. V teh okoljih ni možna nikakršna dvoumnost.

V zadnjih letih je bilo v salezijanski družbi na tem področju storjenega veliko. Vse inšpektorije so aktivirale kanale za sprejemanje morebitnih pritožb o zlorabah. Vsako pritožbo smo vzeli resno, sprožili kanonične postopke, krivcem naložili kazni, ki jih predvideva cerkveno kazensko pravo in v celoti sodelovali s civilnimi oblastmi. Da bi prišli do resnice, nismo varčevali s sredstvi, časom in ljudmi. Vsaka inšpektorije je pripravila ali še pripravlja »smernice za zaščito mladoletnikov«.

Vendar to ni dovolj. Ni dovolj prisluhniti žrtvam, jih spremljati in preganjati storilce. Ni dovolj, da se pripravijo strogi nadzorni postopki. Na tem področju je potrebna tudi »preventivna« kultura. Ključ do preprečevanja je »pomoč«. Ta beseda je nam salezijancem zelo znana.

Po eni strani je potrebna »budnost«, to je pozorna navzočnost, da bi vsako obliko zla ujeli in nevtralizirali že v zametku.

Vendar »pomoč« pomeni tudi »biti bratsko med mladimi z dejavno in prijazno prisotnostjo«. To omogoča vzajemno zaupanje in samozavest. Zaupanje in opora predvsem med salezijanci, soodgovornimi laiki, starši, mladimi animatorji. Pod temi pogoji salezijanska navzočnost postane »dom, ki sprejema«, odprt, pregleden, zaupanja vreden in varen dom.

Pier Fausto Frisoli, SDB, vrhovni prokurator salezijanske družbe
Vir: Cagliero11, marec 2023

 

Šest različnih vrst zlorab

Splošno sprejeta opredelitev zlorabe je »vzorec vedenja, ki ga ena oseba uporablja za pridobivanje in ohranjanje moči in nadzora nad drugo osebo«. Pri tej opredelitvi je treba upoštevati, da gre za vzorec obnašanja, z drugimi besedami, ne gre za naključje.

– Fizična zloraba
– Duševna/psihološka zloraba
– Spolna zloraba
– Finančna/ekonomska zloraba
– Verbalna/čustvena zloraba
– Kulturna zloraba/zloraba identitete

Vir: REACH (https://reachma.org)

Morda vas zanima tudi