V korak z mladimi.

Okrogla miza o pastorali športa

V Galeriji Družina se je danes odvila okrogla miza »Krščanski pogled na šport«. Gostje so predstavili tri nove publikacije s področja odnosa Cerkve do športa in spregovorili o pastorali športa. Gostje okrogle mize so bili nadškof msgr. Alojzij Cvikl, pastoralni teolog dr. Andrej Šegula, salezijanec Boštjan Jamnik, filozof in športni pedagog Jernej Pisk ter mlada športnica in prostovoljka Natali Hari.

Nadškof Alojzij Cvikl, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za mlade, je v uvodu podaril, da se premalo zavedamo pomena športa v našem življenju. Šport nam lahko pomaga gojiti življenjsko »higieno«. Spodbuja nas, da smo aktivni, da odkrivamo druge in z njimi sodelujemo. Je kraj srečevanja in povezovanja. Uči nas tudi , kako dati od sebe to, kar je v nas najboljšega.

Pastoralni teolog dr. Andrej Šegula je v nadaljevanju predstavil novi cerkveni dokument »Dati vse od sebe«, katerega prevod je nedavno izšel pri Založbi Družina. Razložil je, da gre za povzetek cerkvenega pogleda na šport in poskus pogleda naprej. Eden izmed razlogov, zakaj se Cerkev zanima za šport, je to, da šport pomaga pri celostnem formiranju človeške osebe. Cerkev se zato čuti odgovorno za šport: »Cerkev je doma v športu in šport je doma v Cerkvi.« Dokument objektivno izpostavlja tako pozitivne kot negativne vidika športa. Tako na primer opozarja na nevarnosti športa, ko gre za pretiravanje in za skrajnosti, ki človeku škodujejo. Prav tako se v profesionalnih športih rado dogaja, da je v ospredju denar, posledično pa se na športnike gleda kot na tržno blago, namenjeno dobičku. A na drugi je šport tudi priložnost za vzgojo in za govor o Bogu.

Naslednji je besedo prevzel vodja Salezijanske mladinske pastorale Boštjan Jamnik. Poudaril je, da je zanj šport odlična vstopna točka do mladih. Strinjal se je, da v športu že med mladimi prihaja do vedno pogostejše nevarnosti, da postaja preveč profesionaliziran in žene mlade v prevelike ekstreme. Predstavil je tudi priročnika »Več kot igrišče« ter »Usposobljeni za srečo«, ki sta pred kratkim izšla pri založbi Salve. Namenjena sta vzgoji športnih ekip mladih in vsak na svoj izviren način dajeta ideje za vsebinske poudarke, ki jih lahko podamo mladim na treningih.

O svoji izkušnji mlade športnice, ki je bila razpeta med župnijo in klubom, je spregovorila še Natali Hari, športnica in prostovoljka v ŠportKAT ligi. Izpostavila je, da je profesionalni šport mladih v slovenskih klubih zelo poganski. V njih je mladim težko ohraniti vero, če nimajo dobrih osnov iz družine, saj jih v njih nihče ne spodbuja k temu, kvečjemu nasprotno. So pa klubi okolja, v katerih mladi športniki preživijo večino svojega prostega časa. Natali je poudarila tudi, da starši in športniki pogosto delajo napako, da stavijo vse na šport. Vendar v trenutku lahko pride poškodba in športna kariera se konča, kot se je zgodilo tudi njej. Če mlad človek ne razvija tudi drugih področij svojega življenja in osebnosti, se mu življenje v takšnem primeru popolnoma poruši. Ona, pravi, je danes tako hvaležna za poškodbo, ki ji je preprečila nadaljnje ukvarjanje s športom, saj se je nato usmerila še v druge stvari.

V pogovoru so se vsi gostje strinjali, da je šport velika priložnost za vzgojo mladih. Obstaja tudi vrzel med tistimi, ki se ukvarjajo s športom le v šoli, in tistimi, ki profesionalno trenirajo. Imamo torej vse možnosti, da pastoralo športa v Sloveniji razvijemo precej bolj kot do zdaj. A potrebno bo več pobud, sodelovanja, energije in sredstev – tako s krajevne ravni navzgor kot z ravni Slovenske škofovske konference navzdol.

Tilen Mlakar

Morda vas zanima tudi