V korak z mladimi.

Prva urugvajska svetnica: don Boskova »Marietina«

V nedeljo, 15. maja 2022, je na trgu sv. Petra potekala razglasitev 10 svetnikov. Med njimi je tudi Marija Frančiška Jezusova Rubatto, ustanoviteljica sester kapucink matere Rubatto, prva svetnica v Urugvaju. Don Bosko je odločilno vplival na njeno razločevanje, ki jo je pripeljalo do izbire redovniškega življenja. Poleg tega je napovedal več vidikov njenega poslanstva.

Sposobnost preprostega in prijaznega srečevanja, ki je vodilo ljudi k Bogu, je to ženo pogumnih odločitev pripeljalo do slave oltarja. Urugvaj je sprejela kot misijonsko deželo in domovino, kjer se je želela umreti. Njeno življenje razkriva močno in odločilno vez z don Boskom.

Ana Marija (ko je postala redovnica, si je privzela ime Frančiška) je prišla v Turin leta 1862, ko je izgubila večino domačih. Stanovala je pri starejši sestri, ki je bila poročena, ter hodila na delo k bogati grofici. V tem času je don Bosko razvijal oratorijsko delo, zato je sodeloval z njim s svojo značilno diskretnostjo, modrostjo, vljudnostjo, prijaznostjo in milino.

Ana Marija ni imela namena postati redovnica, čeprav se je posvetila Bogu, ko je živela v domačem kraju Carmagnola. V Turinu pa je med revnimi mladimi, ki so hodili v oratorij, odkrila smisel svojega življenja. Na povabilo, naj postane članica redovne družbe, ki je nastajal, se je posvetovala z don Boskom. Ta ji je dejal: »Glej, Marietina (kot jo je imenoval), Božja volja je, da greš. Ne skrbi, saj bo tvoja skupnost živela dolgo. Nikoli ti ne bo nič manjkalo, saj bodo moji bratje – salezijanci – vedno tvoji sosedje in povem ti, da boš umrla v tuji deželi.«

Te don Boskove prerokbe svoji ljubljeni Marietini so se uresničile. Pravzaprav je v svoje poslanstvo vključila številne značilnosti preventivnega sistema, na primer željo skrbeti za zapuščene mlade, da bi jih vzgajali za dostojno življenje.

Svojim sestram, nastanjenim v hiši na Belvederu, kjer danes počivajo njeni posmrtni ostanki, je nakazala, da je njihovo poslanstvo skrb in vzgoja mladih src, ki jim jih je Bog zaupal, da bodo lahko »v čast Cerkvi in državi«. Ta stavek je skoraj replika don Boskovega slavnega izraza o oblikovanju »dobrih kristjanov in poštenih državljanov«.

ANS

Morda vas zanima tudi