V korak z mladimi.

Sanje švedske katoliške mladine: oratorij

Mlada žena, s srcem pri evangelizaciji in vzgoji za vero otrok in mladih v eni izmed najbolj sekulariziranih dežel sveta: na Švedskem. Imenuje se Fiorella Bastidas in je katehistinja v salezijanski župniji v Jakobsbergu ter animatorka načrtov in dejavnosti mladinske pastorale na državnem nivoju.

Kako si vključena v mladinsko pastoralo župnije Jakobsberg, ki jo vodijo salezijanci iz Stockholma?

Kot dekle po birmi nisem več redno hodila k sveti maši. Vrnila sem se šele leta 2013, ko sem bila stara 21 let. V župniji sem spoznala karizmatično skupino. Tedanji župnik me je najprej prosil, da bi brala berila pri sveti maši, čez nekaj mesecev pa, če bi lahko pripravljala skupino otrok na prvo sveto obhajilo skupaj s sestro redovnico. Tako sem od leta 2014 katehistinja in zahvaljujoč takratni izkušnji čutim, da bi rada storila kaj dobrega otrokom. Tako smo začeli zanje pripravljati tudi druge dejavnosti.

Kaj ti je kot katehistinji otrok v veselje?

Veselim se njihove rasti v veri, kako postavljajo vprašanja, kako so v cerkvi veseli in čutijo, da je Cerkev tudi njihov dom.

Se v tvojem srcu, odkar si pred dvema letoma prevzela vodenje Društva mladih katoliških Švedov (Sveriges Unga Katoliker – SUK)  že rojeva kakšen načrt?

Dvakrat sem imela priložnost srečati se s papežem Frančiškom kot predstavnica švedske katoliške mladine ob njegovem obisku leta 2016.

V tistem času je bil eden od načrtov razširiti češčenje Najsvetejšega in molitev med mladimi. Povabila sem veliko različnih duhovnikov na naša srečanja, da bi tako lahko zgradili dobre odnose z mladimi in da bi slednji začutili, da lahko k duhovnikom pristopijo k spovedi.

Eden najlepših spominov je seveda »Nordiska Ungdomsdagarna«, srečanje mladih katoličanov Švedske, Norveške in Danske. Zbralo se nas je okrog 500 in Sveti Duh se je dotaknil veliko mladih! Ob tej priliki smo povabili salezijanca Damirja Stojića in hrvaško slavilno skupino »Božja pobjeda«.

Po tem srečanju smo obudili načrt evharističnega češčenja »Kom till mig« (Pridi k meni). Tako se enkrat mesečno zbiramo po različnih stockholmskih župnijah, svojo skupino mladih pa sem prosila, da mi pomagajo pri vzporednih dejavnostih, kot so priprava iger in prigrizkov.

Kateri so glavni izzivi mladih katoličanov na Švedskem?

Hm … na prvo mesto bi postavila dejstvo, da starši doma ne molijo z otroki in so prepričani, da je dovolj, če jih pripeljejo k verouku.

V deželi nas je malo katoličanov, približno 1 % in včasih mladi, sploh če so edini v razredu, nimajo poguma svoje vere pokazati med svojimi prijatelji.

In nenazadnje, v šoli se glede morale učijo ravno nasprotno, kar jih učimo v cerkvi.

Kaj si želiš v salezijanski župniji na Švedskem?

Moja največja želja je, da bi imeli za mlade oratorij, da bi imeli skupino za češčenje Najsvetejšega. Da bi se vsi otroci in mladi čutili v cerkvi doma, da bi birmanci dobili svoje mesto, mogoče kot bralci, animatorji, člani pevskega zbora …

ANS

Morda vas zanima tudi