V korak z mladimi.

Soočenje EU projektov salezijanskih šol

Od 18. do 21. novembra 2021 je v španskem El Escorialu potekalo 11. evropsko srečanje predstavnikov salezijanskih šol in poklicnih centrov, ki so vključeni v mnogotere mednarodne projekte. Srečanje je želelo spodbuditi sodelovanje salezijanskih šol v Evropi preko projektov Erasmus+.

Preko 90 predstavnikov iz devetih držav (Belgija, Francija, Nemčija, Madžarska, Italija, Malta, Poljska, Slovenija in Španija) je gostila španska inšpektorija sv. Jakoba s sedežem v Madridu. Iz slovenske inšpektorije se je srečanja udeležil Gašper Otrin, ravnatelj Doma Janeza Boska v Želimljem.

Poleg predstavitve aktualnih projektov in EU smernic, so si udeleženci ogledali salezijansko ustanovo v Madridu (Atocha) z 2.800 gojenci, začenši z vrtčevskimi otroci, osnovno in srednjo šolo ter poklicnimi šolami (elektrikar, računalničar, oblikovalec).

Srečanja pripravlja Dikasterij za salezijansko mladinsko pastoralo in se ga je udeležil tudi vrhovni svetovalec Miguel Angel García Morcuende. Srečanje je imelo dva namena: udeležence seznaniti z novostmi s področja Evropske unije 2021-2027; soočiti pobude in projekte različnih salezijanskih ustanov in inšpektorij.

Eden od zanimivejših projektov je »DB Wave« (Don Bosco Web for a more Accessible and inclusive VET in Europe – Salezijanska mreža za doseglivejšo in vključujočo poklicno izobraževanje), ki so ga salezijanci v Evropi začeli leta 2019, da bi dvignili zaposljivost in socialno vključenost mladih preko poklicnega izobraževanja. Dolgoročno naj bi projekt vplival na okoli 60.000 dijakov in 7.000 učiteljev poklicnih centrov v Evropski uniji z dvigom kvalitete in vključenosti.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi