V korak z mladimi.

Vsi se čutimo ‘naše’

Muslimanski in krščanski mladi v skupni molitvi

Tretje leto zapored je v salezijanskem zavodu Don Bosko v italijanskem Neaplju, ki v skupnosti »Most« gosti mladoletne prebežnike brez spremstva, potekala slovesnost ob zaključku muslimanskega ramadana. Letos so se pobudi pridružili tudi mladi iz novega centra »Splav«, v katerem so zaradi izrednih postopkov nastanjeni mladoletni prebežniki mesta Neapelj, ki ga v sodelovanju z dobrotniki vodijo salezijanci.

Okrog 60 mladih muslimanov in kristjanov, mnogi v tradicionalnih prazničnih oblačilih, se je zbralo na sobotni večer, 8. junija, skupaj z mladimi in družinami iz oratorija na skupnem praznovanju.

Hasan iz Gane je v imenu mladih v skupnosti »Most« pozdravil navzoče in predstavil skupino: »V skupni nas je 15, z nami pa so tudi novi mladoletni pribežniki, torej nas je 26 … ob sobotah zvečer povabimo še druge prijatelje pribežnike iz drugih centrov. Igramo nogomet, biljard, gledamo tekme na TV, kaj pojemo … V tej ustanovi preživimo nekaj časa skupaj. Prihajamo iz Gane, Gambije, Bangladeša, Slonokoščene obale, Nigerije, Egipta, Pakistana, Senegala, Malija, Gvineje Bissau. Nekateri smo v Italiji dve leti, spet drugi šele nekaj dni, skoraj vsi smo do sem prispeli na famoznih barkah … Mnogi izmed nas smo izkusili tudi libijske zapore … te zgodbe, hvala Bogu, so mimo. Večina nas je muslimanov, so pa med nami tudi kristjani. Skupaj sobivamo dobro, brez težav, predvsem pa nas združuje don Bosko. Tukaj ne obstajajo ‘najprej naši’, potem ‘vaši’ … Vsi se čutimo ‘naše’.«

Karim iz Egipta je predstavil pomen ramadana in dodal: »Nocoj želimo moliti in praznovati z vami, našimi brati kristjani, saj je Bog eden, isti Bog, naš in vaš: Bog Abrahamov. Skupna molitev je za nas pomembna. Ni prvič, da molimo skupaj. Tudi za Božič, temeljni krščanski praznik, smo molili skupaj. To je pomembno, saj lahko samo tako rečemo, da smo bratje, si želimo dobro in preprečujemo vojne in sovraštvo.«

Večer se je začel s trenutki krščanske in muslimanske molitve. Mousa in Aliu, muslimana iz Senegala, sta zapela islamsko molitev; Julij, kristjan iz Nigerije, pa je zapel Jesus, You are Great. Molitev se je zaključila s pozdravom miru med vsemi navzočimi.

Mladi samo so pripravili in predstavili tipične afriške in azijske jedi in glasbene točke.

Salezijanci v skupnosti Don Bosko, ki so zelo vključeni v delo z mladoletnimi brez spremstva v mestu Neapelj, verjamejo v take trenutke, ki pomagajo k vključevanju in so pomembna dejanja vzgoje mladih za vero.

Giovanni Vanni SDB, povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi