V korak z mladimi.

Življenje kot iz sanj

Decembrsko Srečanje z Bogom

Na dan svetega Miklavža smo se že tretjič v letošnjem akademskem letu zbrali na Srečanju z Bogom. Skupaj s 70 mladimi smo razmišljali o vlogi Marije v našem duhovnem življenju. Spoznali smo, da je Marija odlična učiteljica krščanskega življenja. Tudi tokrat so našo molitev glasbeno spremljali Blaž Podobnik, Ana Rupnik in Martin Sešler. Medse pa smo povabili tudi mlade salezijanske misijonarje, ki so nam zapeli francosko pesem Marija, prva na poti.

Marijina zemeljska zgodba je zapletena in dramatična. Kot 15-letno dekle pogumno odgovori na Gospodov vabilo. Takrat se svobodno odloči, da bo zaupala Gospodu, čeprav ne ve, kaj jo čaka v prihodnosti. Zaupa v Božje obljube. S svojim »da«, »zgodi se« (fiat), za vse večne čase spremeni človeško usodo. Temu dogodku sledijo še drugi. Skozi njeno zemeljsko zgodbo, je potrebno iti počasi in se učiti brati med vrsticami, a se močno držati vira, ki poroča o njej, Svetega pisma. Le tako nam v marsičem postane vzor in primer Božjega delovanja v človekovem življenju.

Naslednje srečanje bo v torek, 3. januarja 2023. Tema duhovnega večera bo: Telo, ki se daje (spolnost in evharistija). Lepo vabljeni.

Njen FIAT – »zgodi se mi po tvoji besedi«, je začetek in konec krščanske duhovnosti. Naša družba je okužena z obratno držo: »Jaz želim, jaz odločam o sebi in mojem življenju, jaz zarisujem smisel življenja.« Marija pa zaupa višjemu in globljemu pomenu, ki ne prihaja od nje, ampak od Boga.

Kolikokrat bi si želeli, da bi se slišal moj glas, kako vzhičeni smo, ko smo upoštevani. Marija pa reče: »Ne moj, ampak naj se sliši in naj bo upoštevan TVOJ GLAS, Tvoja volja je pomembnejša od moje.«

To ni nekakšna pasivna drža pred zatiralcem ali okupatorjem življenja, ampak je povabilo v duhovno življenje. Marija je izpolnitev Izraelove vere. Največja zapoved ali molitev, ki jo judje molijo vsak dan, je: »Poslušaj Izrael!«

Preroki že v stari zavezi pozivajo verne jude, naj poslušajo Božji glas. Marija je res dobra v tem. Kaj se zgodi, če mi prisluhnemo in izpolnjujemo Njegovo voljo? Bog lahko po nas s svojo milostjo vstopa v svet! Kot je vstopil po Mariji. Sveti Duh lahko vstopi v človekovo življenje, ko mu dovolimo. Kakor je stopil Bog v življenje Abrahama, Davida, Mojzesa mnogih ljudi, ki so živeli že pred Marijo. Brez Marijine drže (privolitve) se Bog ne rodi v našem življenju. Pa to ne velja le posvečene osebe, ampak za vse, ki smo Jezusovi učenci.

Klemen Balažič, foto: Neža Lajevec

Morda vas zanima tudi