V korak z mladimi.

40 let salezijanskega poslanstva na Papui Novi Gvineji

Med prvimi misijonarji tudi Slovenec Jožko Kramar

Junija 1980 so se na Papui Novi Gvineji izkrcali prvi salezijanski misijonarji. Ob praznovanju 40. obletnice so ves pretekli mesec potekala slavja po različnih krajih vizitatorije »Blaženi Filip Rinaldi« na Papui Novi Gvineji in Salomonovih otokih.

Za geslo praznovanja so si izbrali »Častiti preteklost, praznovati sedanjost in načrtovati prihodnost«. 13. junija je potekala slovenska sveta maša, ki jo je vodil salezijanec msgr. Peter Baquero, škof v Kerami, tudi gojenec našega misijonarja Jožka Kramarja. V pridigi je salezijance povabil, naj »prepoznajo Božjo navzočnost v Araimiriju, predvsem pa naj sledijo don Boskovemu nauku v vsaki pastoralni, socialni in vzgojni dejavnosti.«

Čeprav je pandemija covida-19 omejila priprave in številčno udeležbo na slavju, »smo se želeli zahvaliti Gospodu v veselju in hvaležnosti za dar, posvetitev in poslanstvo v teh 40. letih salezijanske navzočnosti v Araimiriju,« je dodal salezijanec Dominik Kachira, vikar vizitatorije.

Med navzočimi so bili mnogi salezijanci, tudi iz Filipinov, od koder so prišli prvi misijonarji, sestre FMA, člani drugih redov, člani salezijanske družine, bivši gojenci in prijatelji salezijanskega poslanstva.

Prvi »misijonski pionirji« pred 40. leti so bili salezijanca duhovnika Valeriano Barbero in Rolando Fernández ter brat Jožko Kramar. Barbero je v poslanem sporočilu spomnil, »da se nobeden salezijanec ne sme počutiti tujec, temveč eden izmed ljudstva« ter mora gojiti enotnost med človeškimi nameni, kulturami, duhovnostjo in pastoralo.

Tudi salezijanska skupnost v Kokopu, kjer vodijo osnovno šolo »Don Bosco«, je praznovala: 5. junija so vsi skupaj pripravili slovesnost v spomin prihoda salezijancev v deželo. Prebirali začetne dogodke iz kronik ter pripravili fotografsko video projekcijo: pred vsemi učenci so se razgrnili boji in napori prvih salezijancev z malarijo in iskanjem prostora za delovanje. Poleg obletnice prihoda salezijancev so praznovali še 30. obletnico delovanja tamkajšnje ustanove.

Vizitatorija Papua Nova Gvineja in Salomonovi otoki je uradno stara šele štiri leta. Ustanovljena je bila 7. julija 2016. Sestavlja jo nekaj manj kot 50 salezijancev iz 16 dežel. Ne le, da je med najmlajšimi v salezijanski družbi, je tudi med najbolj cvetočimi.

»Potrpežljivost in gorečnost« povzemata skrivnost salezijanskega razcveta v Melaneziji. »Ko obhajamo 40. let prihoda prvih salezijancev, se hvaležno spominjamo vseh salezijancev, ki so prišli k nam iz vseh koncev sveta in zasejali salezijansko karizmo,« pravi Sylvester Kuli, mladi salezijanec iz Papue Nove Gvineje, ki zaključuje salezijansko formacijo v Jeruzalemu.

Povzeto po ANS

Morda vas zanima tudi