V korak z mladimi.

Besede za lahko noč

Nagovori na družbenih omrežjih FB in Instagram Don Bosko Slovenija

Salezijanca Vilmos Svarc in Boštjan Jamnik predstavljata idejo in uresničitev spletne besede za lahko noč, ki poteka že od 25. marca 2020.

Kako se ti je utrnila ideja o besedi za lahko noč na omrežjih?

Vilmos: Ob začetku pandemije koronavirusa sem tri večere zapored poslušal poročila in nazadnje že sam na sebi čutil vse simptome virusa, saj se je vse vrtelo samo okoli njega. Prav je, da vemo, kaj se dogaja, a če se govori samo o tej stvari, se ustvarja le grozna slika in v podzavesti čutiš krč. Na Facebooku pa sem zasledil video posnetke italijanskih sobratov, ki so nagovarjali mlade iz oratorijev. Tako se mi je utrnila ideja, da bi lahko tudi mi kaj povedali mladim na podoben način (pričevanje, spodbudna beseda ali misel), skratka kot beseda za lahko noč. Dolžino smo omejili na minuto in pol, saj se dà v tem času povedati več kot dovolj. Kar je daljše, človek po navadi samo še naklada. No, so tudi izjeme!

Boštjan: Ideja ni moja. Z besedo za lahko noč je začel portal Don Bosko, ki so jo pred Veliko nočjo pripravljali salezijanci, ki se je tudi zelo lepo »pokrila« s postnimi duhovnimi vajami, ki so potekale preko spleta. V času karantene je nujno biti prisoten na družbenih omrežjih, zato se mi je zdelo smiselno s tem nadaljevati.

Kakšni so bili odzivi na to zamisel?

Vilmos: Najprej sem mislil, da bi vključili salezijansko družino. A čas nas je prehitel, zato sem na hitro povabilo poslal samo sobratom z namenom, če se jih bo odzvalo vsaj sedem, bomo šli v akcijo. Na moje presenečenje se jih je v 24 urah odzvalo dvanajst. Klical sem še nekaj sobratov in jih prosil, če bi se akciji pridružili. Res je, povabil sem tiste, za katere vem, da so odprti, saj ni bilo časa za poslušanje pripomb, ki jih nekateri vedno imajo. Pa ne zato, ker ne bi maral pripomb, temveč sem se držal načela: če želiš storiti kaj dobrega, stori to hitro.

Boštjan: V besedo za lahko noč po Veliki noči sem vključil sestre FMA in mlade. Iz naših programov imam izkušnjo, da znajo pripraviti lepe spodbude, ki so iskrene, izhajajo iz njihovih izkušenj in druge mlade zelo nagovorijo, čeprav to ni vedno lahko. Je res čisto drugače, kot to počnemo mi, »posvečeni«.

Kaj si s tem želel sporočiti gledalcem videov?

Vilmos: Preprosto to, da niso sami, da nismo sami. Bog je z nami! Kje? V tebi, meni. In da slišijo poročil o pandemiji še kaj pametnega. Tega je več kot dovolj. Vsak sobrat je na svoj način pripravil svoj video. Eni bolj pravoverno, drugi čisto preprosto. Pomembno je, da je prišlo do ljudi, ki so si v celoti ogledali kratek video in pričakovali nov video naslednji večer. Upam, da je vsak nagovor prinesel kaj novega. Vsak sobrat je imel drugačne teme in vsaka me je nagovorila na svoj način. Upam, da so tudi drugi čutili tako.

Boštjan: Glede odzivov nimam informacij. Želimo pa s tem dejanjem sporočiti, da smo tako laiki in redovniki, mladi in starejši ena Cerkev, da vsakdo nekaj prispeva na svoj način ter da se drug od drugega lahko veliko naučimo. »Učenci smo vsi enako.«

Besede za lahko noč najdete na Facebooku in Instagramu Don Bosko Slovenija.

Morda vas zanima tudi