V korak z mladimi.

Dan Rakovnika 2020

Srečanje salezijancev in sodelavcev salezijanskih ustanov na Rakovniku

Ob prazniku sv. Frančiška Saleškega so se na Rakovniku k skupnemu praznovanju, premišljevanju in druženju zbrali salezijanci in sodelavci salezijanskih ustanov, ki delujejo na Rakovniku.

Da je salezijansko delo na Rakovniku res razvejano, je bilo opaziti po polni dvorani rakovniškega gradu, kjer je potekal prvi del letnega srečanja. Uvodno molitev sta pripravila sodelavca Salezijanske mladinske pastorale, nato pa je vse navzoče nagovoril rakovniški ravnatelj mag. Marjan Lamovšek. Župnije Rakovnik, Barje in Rudnik, SMC Rakovnik, svetišče Marije Pomočnice, dijaški dom, študentski dom, knjižnica, Glasbena šola Rakovnik, podjetje Furli, založba Salve, Salezijanska mladinska pastorala, Mladinski ceh, Fundacija Don Bosko, salezijanski inšpektorat, formacijska hiša in salezijanska skupnost so enote in dejavnosti, v katerih se na različne načine in preko mnogih sodelavcev udejanja don Boskova karizma danes.

Ker je vseh sodelavcev skoraj 70, nekaj manj se jih je tudi zbralo na srečanju, ki delujejo na tako različnih področjih, je bilo srečanje tudi priložnost, da so se med seboj vsaj malo spoznali. Preko animacijske igre so si izmenjali par besed o svojem delu, družini, navadah in salezijanskem čutenju in se ob tem nemalo zabavali.

Sledil je nagovor Klemena Balažiča, ki je spregovoril o don Bosku in njegovem delu preko evangeljskega odlomka o nevernem Tomažu. Tako kot je Tomaž našel vero v Boga preko Jezusovih ran, je don Bosko našel vero v človeka preko mladih, ko se je dotaknil njihovih ran. Z nekaterimi konkretnimi podatki iz raziskave Slovenska mladina 2018/19 je svoje misli aktualiziral in se vprašal, kako se mi danes odzivamo na potrebe mladih. V dobi družbenih omrežij, ki mladim jemljejo družinskega duha in otroško srce, moramo znati odgovoriti prav s tema ponudbama: graditi občestvo in mladim omogočiti otroštvo. Svoje razmišljanje je zaključil z besedami: »Vsak naj prispeva vsaj malo ljubezni, malo veselja in se vsaj malo odpove sebičnosti, pa bo svet lepši in bo več Don Boskovega duha med nami.«

Sodelavci in salezijanci so svoje druženje nadaljevali ob praznični mizi, kjer jih je pozdravil tudi salezijanski inšpektor mag. Marko Košnik in jim med drugim zaželel blagoslovljen bližajoči se don Boskov praznik.

Morda vas zanima tudi